Sighisoara




Conferința de presă, marți, 6 iulie 2010, ora 11,00, Sala Festivă a Municipiului Sighișoara

6 iulie 2010

Municipiul Sighișoara –  gazda și partener în organizarea evenimentului
                            - Anca Silvia Rațiu – purtător de cuvânt – moderator
Asociația Turistică Sighișoara – partener în organizarea evenimentului
 - Adrian Burlacupreședinte
Staff-ul artistic:
          –        Liviu Pancu – actor și regizor - Producător artistic
          –        Luchian Pantea – responsabil tehnic
          –        Alex Mărginean – responsabil IT

          În introducere moderatoarea a urat bun venit invitaților, mulțumindu-le pentru prezență și a făcut un rezumat al materialelor din dosarul de presă – un scurt istoric, un argument, programul artistic și regulamentul de desfășurare - subliniind faptul că, organizatorii sunt încrezători într-o foarte bună relație cu presa, motiv pentru care sunt deschiși oricăror solicitări din partea acesteia. S-au făcut, de asemenea, mențiuni  vizavi de acreditările pentru festival, locația Centrului de presă – Sala mică de ședințe de la sediul Municipiului Sighișoara – deschiderea pentru încheierea parteneriate de presă – cu sublinierea faptului că, afișul prezentat conține sigle cu titlu exemplificativ, afișul final urmând să conțină siglele tuturor partenerilor.

 S-a dat cuvântul d-lui Burlacu Adrian care a apreciat  că festivalul din acest an va fi, în ciuda dificultăților financiare, la un nivel calitativ cel puțin egal cu cel de anul trecut. Apoi a adăugat că în acest an echipa organizatorică va valorifica experiența acumulată în 2009 și în plus beneficiază de profesionalismul și creativitatea producătorului artist care, este recunoscut  ca un om atașat ideii de medieval fiind în același timp un prieten vechi al Sighișoarei. „Ideea de la care am pornit în organizare a fost aceea că, Sighișoara Medievală este un festival care se face în beneficiul sighișorenilor, cei care plătesc 365 de zile pe an taxe și impozite”a  ținut să precizeze președintele Asociației Turistice Sighișoara.

În continuare  s-a dat cuvântul regizorului Liviu Pancu a explicat, vizibil emoționat, cum s-a derulat colaborarea cu ATS începând cu prezentarea proiectului și continuând cu realizarea lui efectivă. A făcut și o scurtă incursiune în timp, amintindu-și cu nostalgie de o colaborare anterioară cu municipalitatea, în  anul 2001, când din motive obiective evenimentul a primit denumirea, de Festivalul Sighișoara Medievală. Producătorul evenimentului a schițat conceptul ediției 2010 care se circumscrie ideii de „Întoarcere a Cavalerilor”. Programul artistic, exclusiv medieval, va avea ca spațiu de desfășurare Cetatea medievală cu cele trei scene fixe și una mobilă, locațiile – principalele răscruci  de drumuri redenumite sugestiv - fiind astfel alese încât diferitele momente să se succeadă oferind spectatorilor imaginea de ansamblu a unui spectacol în trei acte corespunzătoare celor trei zile, fiecare seară încheindu-se cu o paradă și un foc de artificii. Liviu Pancu și-a exprimat dorința ca, la finele acestei ediții Sighișoara să fie recunoscută a fi centrul cultural medieval al României, ceea ce a fost, de fapt, în urmă cu 18 ani când avea loc prima ediție – un veritabil pionierat al manifestărilor de gen care apoi au fost organizate în tot mai multe cetăți din Transilvania și nu numai. La acest punct, regizorul a dezvăluit o noutate și anume faptul că Festivalul Sighișoara Medievală a primit propunerea de a se înfrăți cu Festivalul Medieval de la Sibiu, primul festival născut după modelul Sighișoarei.

La acest punct a intervenit moderatoarea care a făcut precizarea că, printre orașele înfrățite cu Sighișoara este și orașul Tabor din Cehia unde are loc de 19 ani un festival similar intitulat  „Tabor Meetings”. În virtutea aceastei înfrățiri, de câțiva ani,  sighișorenii sunt incluși în programul festivalului din Tabor iar formații medievale din Tabor, participă la festivalul de la Sighișoara, ceea ce ilustrează dimensiunea culturală importantă a  relației dintre cele două comunități.

Fiind la capitolul premiere, a fost amintită propunerea  recentă a unei case de producții italiene de a realiza un documentar intitulat „Festivalul Sighișoara Medievală” care să fie inclus într-un ciclu mai amplu „Cele mai frumoase sărbători din lume” care va fi difuzat pe canalele tv – RAI, SKY etc – cât și pe home video. Această propunere nu face decât să confirme aprecierea de care se bucură Sighișoara ca centrul cultural și ilustrează cu prisosință rolul Festivalului Sighișoara Medievală ca vector de imagine, fiind „ un cadou de majorat valoros” – fiind cea de-a XVIII-a ediție - pentru oraș și pentru locuitorii săi.

În finalul prezentării, organizatorii au mai dezvăluit o noutate care se referă la transmiterea pe Internet a principalelor momente ale evenimentului.

Întrebările reprezentanților presei s-au referit la bugetul evenimentului, ocazie cu care dl. Burlacu a făcut o prezentare succintă a structurii veniturilor estimate și a reiterat ideea de bază conform căreia „tot ceea ce vom face va rămâne la Sighișoara”

Valoare cheltuieli și încasări : 420.000 lei  (50.000 lei alocație de la bugetul local conform HCL nr.122/2010, 55.000 lei contribuție de la Asociația Turistică Sighișoara, 5000 lei din sponsorizări, 60.000 lei din spații comerciale, respectiv 250.000 din bilete) cu precizarea că, în cazul în care veniturile estimate nu vor fi realizate, contribuția ATS va crește corespunzător.

O altă întrebare a fost cea referitoare la activitățile comerciale, toate răspunsurile regăsindu-se în regulamentul din dosarul de presă.

La întrebările vizavi de stadiul lucrărilor din Cetate în contextul desfășurării evenimentului a răspuns purtătoarea de cuvânt a Municipiului Sighișoara care a precizat faptul că, cea mai mare parte a lucrărilor – pavaj, iluminat, - s-a finalizat urmând ca, în cel mai scurt timp să fie montat mobilierul urban și că s-a convenit cu constructorul ca, până la începerea festivalului, accesul principal în Cetatea Medievală să fie utilizabil.

În încheiere, moderatoarea a mulțumit din nou pentru prezență și a anunțat că pagina de internet www.sighisoaramedievala.ro  este aproape de finalizare, urmând ca în măsura în care programul va fi definitivat să fie funcțional, astfel încât să poată fi accesat de către persoanele interesate.  Până atunci, dar și după aceea,toate informațiile despre festival se găsesc pe pagina de internet a Municipiului Sighișoara  www.sighisoara.org.ro sau www.municipiulsighisoara.ro  

La partea informală s-au purtat discuții punctuale vizavi de oportunitatea promovării Sighișoarei folosind notorietatea Festivalului Sighișoara Medievală iar organizatorii au reamintim celor prezenți disponibilitatea totală față de presă, inclusiv în ceea ce privește încheierea parteneriatelor media.

                                                          Întocmit, Anca Silvia Rațiu, Șef serviciu Relații Publice



Daca ti-a placut articolul, urmareste Sighisoara Online si pe Facebook si Twitter!




Poti citi in continuare







Elsig Computers



Radioson
Blues Festival


Transart




PRIVACY POLICY - GDPR



Update cookies preferences