Sighisoara




Haferland - revitalizarea mostenirii culturale, obiceiurilor, tradițiilor și meșteșugurilor locale

10 August 2015

De ce “Haferland/Tara Ovazului”?

Regiunea cuprină între Rupea și Sighișoara, a fost denumita Tara Ovazului, “Haferland” In aceasta zona, datorita climatului mai aspru, nu a fost posibila practicarea viticulturii, asa incat localnicii au cultivat cu succes ovazul pentru care au si devenit cunoscuti.
Despre Haferland
În anul 2012, omul de afaceri Michael Schmidt împreună cu îndrăgitul cântăreț, Peter Maffay, au decis să pună în valoare sinergiile între diversele organizații prezente în Țara Ovăzului.  Astfel a luat naștere Săptămâna Haferland, un eveniment anual care are scopul de a promova valorile culturale și de a reînvia obiceiuri și meserii străvechi.
Partenerii evenimentului sunt in principal organizatii active  in „Țara Ovăzului“, in diverse domenii, de la protectia ecosistemului unic si sustinerea producatorilor locali, pana la restaurarea sau reconditionarea caselor traditionale si a monumentelor locale, dar si actiuni caritabile si in domeniul social sau educational. 
În vara anului 2012, domnul Michael Schmidt, președintele Automobile Bavaria (prin Fundația Michael Schmidt) și domnul Peter Maffay (prin Fundația Tabaluga), au inițiat proiectul “Saptmana Haferland″. Intenția inițiatorilor acestui proiect a fost de a uni organizațiile prezente în regiunea dintre Rupea și Sighisoara în Transilvania pentru a scoate în evidență patrimoniul cultural.
Cei doi au constatat importanța colaborării inițiativelor locale și au hotărât să organizeze anual o serie de evenimente, cu obiectivul principal de a integra diversele domenii de activitate ale organizațiilor implicate, cu scopul de a revitaliza moștenirea culturală, obiceiurile, tradițiile și meșteșugurile locale. Totodată, aceștia doresc să susțină noi preocupari care s-au încetățenit de-a lungul timpului și care marchează viața de zi cu zi.
Ediția 2015
Inițiatorii evenimentului, Fundația Michael Schmidt, împreună cu Fundația Tabaluga, susținute de Fundația Adept și Fundatia Mihai Eminescu Trust, își propun să sprijine activ conservarea și restaurarea moștenirii culturale a sașilor, inclusiv promovarea turistică a acestei zone. mai multe…
Ediția din acest an a festivalului este organizată cu ajutorul sponsorilor: Automobile Bavaria, MHS Truck & Bus (MAN), Beraria H, Intermedicas, Fundatia Regina Maria, Neumarkt, CONA, Garanti Bank, Selgros, SEO Monitor, Elefant.ro, Fribourg Capital, Liberty Technology Park, RWE , BCR, Pepsi și Syonic.
Cea de­a treia ediție a Săptămânii Haferland va include localitățile Fișer, Saschiz, Viscri, Criț , Meșendorf și Roadeș. Din programul evenimentului nu vor lipsi concertele de
orgă, atelierele de olărit, balul tradițional săsesc, momentele culinare și o expoziție dedicată Anului Școlii.
Tocmai pentru a sărbători Anul Școlii, ediția din acest an a festivalului are ca tematică centrală educația, iar sloganul evenimentului este “Istoria ne învață!”
Festivalul își propune să îi invețe pe turiști lucruri noi și interesante legate de tradițiile din zona săsească, prin activități precum depănarea de povești săsești în șura casei parohiale
din Viscri, dar și să contribuie la sprijinirea învățământului în limba germană din România. La nivel național, potrivit statisticilor oficiale, în grădinițele și școlile din România
sunt înscriși 23.156 copii care învață în limba germană, însă numărul profesorilor care pot preda discipline în această limbă este insuficient.
Pentru a­i sprijini pe cei care vor să devină dascăli pentru clasele cu predare în limba germană, Fundatia Michael Schmidt a acordat burse de studiu, începând din 2013, unui număr
de 17 studenți, prin care a fost suportată taxa universitară a acestora.Astfel, fondurile strânse, în timpul festivalului, prin sponsorizări și donații, vor fi
redirecționate către noi burse de studiu si către alte proiecte dedicate învățământului în limba germană.
Un alt demers al Fundației este furnizarea de materiale didactice în limba germană
catre toate clasele pregătitoare, cu predare în limba germana, din întregul judet Sibiu, urmând ca din toamnă acest proiect sa fie extins si in zona de nord a tarii, in judetele Maramures si Satu­Mare.
Despre regiune
Triunghiul format de orașele transilvane medievale Sibiu, Sighișoara și Brașov cuprinde un mănunchi de vechi sate săsești, întemeiate de coloniști încă de prin secolul al XII-lea, de când s-au așezat pe aceste meleaguri. Regiunea din jurul satelor Roadeș/Radeln, Viscri/Weißkirch, Bunești/Bodendorf, Criț/Deutschkreuz, Rupea/Reps și Moșna/Mesendorf este cunoscută ca fiind Țara Ovăzului – Haferland. Clima ceva mai aspră a regiunii deluroase traversate de curenți reci nu este prielnică viței de vie sau altor culturi iubitoare de căldură, astfel că  aici s-a preferat cultivarea ovăzului (Hafer, în germană), probabil și în strânsă legătură cu creșterea animalelor. Ovăzul (avena sativa) s-a folosit pe aceste meleaguri preponderent pentru hrana cailor, însă germanii au descoperit de mult excelentele calități nutritive și energizante ale acestei cereale.
Secole au venit și au trecut peste oameni și locuri, dar și astăzi, la peste 900 de ani, zona păstrează încă foarte mult din atmosfera vremurilor de demult. Natura aproape neatinsă, frumusețea văilor înguste și a spinărilor domoale ale dealurilor acoperite de pajiști verzi pline vara cu flori de toate culorile, viețuitoarele cele mai felurite pe care le poate întâlni drumețul la tot pasul, care constituie biodiversitatea unică a zonei, farmecul caselor vechi cu fațade împodobite, care în fiecare sat îmbrățișează în mijlocul lor câte o mândră biserică fortificată, toate acestea alcătuiesc un tablou pitoresc și atrăgător. Lipsa unor șosele modernizate a făcut bine acestei zone, ținând-o la distanță de zelul gălăgios și modernizator de gust îndoielnic al secolului nostru. Nu e de mirare că însuși Prințul Charles al Marii Britanii s-a îndrăgostit de aceste locuri, stabilindu-și aici un loc de senin refugiu.
Iar mediul natural este și el pe măsură. Ecosistemul, rămas aproape intact și astăzi, găzduiește multe specii rare de faună și floră. Pajiști naturale cu o diversitate florală impresionantă încântă privirea drumețului. Tot aici trăiesc ultimii urși și lupi ai continentului european, după cum se găsesc și o mulțime de alte viețuitoare, mai puțin spectaculoase însă la fel de valoroase ca varietate biologică.



Daca ti-a placut articolul, urmareste Sighisoara Online si pe Facebook si Twitter!




Poti citi in continuare







Elsig Computers



Radioson
Blues Festival


Transart




PRIVACY POLICY - GDPR



Update cookies preferences