Camera de tortura Sighisoara

0
7089
views

Cetatea Sighisoara ca si alte cetatii medievale din Transilvania avea privilegiul de juristictie criminala, iar ca simbol al acestui privilegiu erau cele 4 turnulete de pe acoperisul Turnului cu Ceas, care pot fi vazute si astazi. In procesele “ criminale” ( omor, adulter, tulburarea linistii publice, vrajitorie etc) magistratul orasului era prima instanta.
Intr-unul dintre statutele orasului Sighisoara ( 1514-1517) se mentiona : “ Cine scoate pentru cearta sabia din teaca in Orasul de Sus ( Cetate) isi pierde mana, iar cine face sa curga sange în cetate isi va pierde viata”.

Pana in 1556 Turnul cu Ceas a fost sediul autoritatii locale, iar dupa acest an va adaposti judecatoria, depozitul de arme si munitii, corpul de garda si închisoarea cetatii.
In partea inferioara a Turnului cu Ceas, la nivelul solului turnul era strabatut de 2 ganguri paralele, boltite în semicilindru ( asemeni Turnului Croitorului de astazi ), prevazute in ambele extremitati cu porti masive din barne de stejar ferecate cu drugi de fier.
La 30 aprilie 1676 a izbucnit un teribil incendiu care a distrus multe imobile din Cetate, printre care si Turnul cu Ceas. Acesta va fi refacut in 1677 de catre arhitectii Veit Gruber din Tirol si Filip Bonge din Salzburg si de catre dulgerul Valentin. Se pare ca dupa marele incendiu cu ocazia lucrarilor de restaurare s-au zidit portiile gangului sudic, in interiorul acesteia amenajandu-se o inchisoare, al carei interior se poate vedea si astazi.( Camera de tortura). Accesul se face în aceasta camera printr-o usa mica 140x 60 cm. Catre fereastra, in partea stanga a nisei a fost descoperita de curand,o inscriptie cu caractere gotice avand urmatorul text: “Morgen werde ich…”, “ Maine eu voi…”. Tavanul incaperii si partea superioara a peretilor este posibil sa pastreze inca urmele incendiului din 1676 sau sunt inegrite de fumul tortelor cu care a fost luminata incaperea.

In Piata Cetatii ( Burgplatz) se afla în evul mediu “ stalpul infamiei “ , o coloana din piatra cu doua inele de fier. Tot aici se afla, la fel ca si in alte orase germane tribuna “stallum”, pe care se judecau public procesele capitale, in mijlocul multimii adunate in jurul ei.
In mica expozitie de aici se pot vedea cateva obiecte interesante: lanturi pentru maini si picioare ale celor condamnati, un jug de tortura, scara de tortura, piatra de 6 kg care atarna de gatul celor acuzati de inselatorie si care erau legati la stalpul infamiei din Piata Cetatii, reproduce dupa Constitutio Criminalis Theresiana (1769), un adevarat cod penal din timpul imparatesei Imperiului habsburgic Maria Terezia (1740-1780).