Invitatie Academia Sighisoara: Concert Pierdut pentru aceasta lume…

0
276
views

„Pierdut pentru această lume…”  este titlul celui de-al zecelea concert din cadrul festivalului-școlii de vară Academia Sighișoara. În 10 august 2017, începând cu ora 20, în Sala Barocă a Primăriei Sighişoară, vor evolua studenţii cursului de muzică de cameră participanți la academia de vară, într-o formulă de orchestră de cameră. Iniţiatorul şi coordonatorul acestui proiect, muzicianul Vladimir Lakatos surprinde atmosfera concertului în cuvintele următoare: „Ce reunește un program cu un titlul atât de profund filozofic? Muzica compozitorilor care căutau refugiul într-o lume plină de pace, de dragoste, de armonie, de liniște sufletească. Paul Hindemith descrie în Trauermusik (compusā la moartea regelui George al V-lea al Angliei) trecerea dintr-o lume într-alta şi drumul spre Paradis. Gustav Mahler vorbește în lied-urile pe versuri de Friedrich Rückert despre universul profund și infinit al dragostei, despre despărțirea de lumea reală, materială și refugiul în lumea ideală a muzicii. Gedeon Klein, internat în timpul celui de-al doilea Război Mondial în lagărul de concentrare Theresienstadt, se luptă cu problematica morții brutale și inutile exprimându-și dorința de a părăsi această lume în care demnitatea umană nu mai există. Pierdut pentru această lume… regăsit în lumea ideală a muzicii.”

Academia Sighișoara se desfășoară anual, în perioada 1-14 august, programul cuprinzând cursuri de măiestrie, ateliere interactive și work-shop-uri pentru tineri muzicieni și concerte zilnice cu intrare liberă pentru melomani și publicul larg.

Proiect realizat cu sprijinul Municipiului Sighișoara și al Consiliului Local Sighișoara. Conținutul acestui proiect nu reflectă neapărat poziția Municipiului Sighișoara și nu implică nici o responsabilitate din partea acestuia.

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

Sponsori şi parteneri: Azomureş, Ambasada Elveţiei în România, Swiss Sponsors’ Fund România, ProHelvetia, Ambasada Spaniei la Bucureşti, Şcoala din Deal şi liceul „Josef Haltrich” Sighişoara, Fundaţia Cultural-Ştiinţifică Gaudeamus Sighişoara, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Comunicatea Evreilor Târgu Mureş, Şcoala generală „Miron Neagu” Sighişoara, Hotel Sighişoara

Parteneri media: Agerpres, Radio România Muzical, TVR Târgu Mureş, Deutsche Zeitung, Săptămânalul mureşan Punctul, Radio Son, Făclia de Cluj, Erdely.ma