Sighisoara
Fermieri români de pe Târnave la Conferința internațională de la Copenhaga (Danemarca)

9 mar 2012

                     Doi fermieri din zona „Valea Târnavelor”, Anca Dalmasu din Saschiz și Dan Cismaș din Țopa, au reprezentat simbolic România la Conferința Internațională organizată de Biroul European de Mediu (Bruxelles) în colaborare cu BirdLife International Europe, Consiliul Ecologic Danez și Societatea Daneză pentru Conservarea Naturii, la Copenhaga (Danemarca), în perioada 2-3 martie 2012 la sediul Parlamentului Danez. Am aflat multe lucruri interesante dialogând la 5 martie cu dl.Dan Cismaș, proaspăt revenit acasă de la Conferință cu impresii deosebite. Cei doi fermieri români au avut noroc să fie propuși pentru participarea la Conferința de la Copenhaga, ca reprezentanți ai micilor fermieri, de către un colaborator englez al Fundației „ADEPT” din Saschiz, domnul Dan Cismaș fiind rugat să prezinte în cadrul Conferinței un discurs privind istoricul și experiența de muncă în ferma sa ecologică. Conferința a întrunit reprezentanți în persoana unor miniștri ai mediului și agriculturii, secretari de stat, diverse ONG-uri de protecție a mediului și fermieri din 17 țări: Danemarca, Cipru, Belgia, Anglia, Olanda, Grecia, Austria, Portugalia, Polonia, Germania, Suedia, Letonia, Estonia, Georgia, Slovenia, Tadjikistan și România.Tema Conferinței:„Noua Politică Agricolă a Comunității Europene este oare singura cale corectă pentru o dezvoltare durabilă a agriculturii?!” prevede un vast Proiect Ecologic, a cărui implementare va începe în 2013.Poluarea masivă pe întreg Globul Pământesc pune în pericol natura, care până la urmă, se răzbună cum poate.Ecologia nu poate exista în afara vieții omului, așa cum se întâmplă de multe ori, consecințele fiind tragice. E nevoie de modificare radical a Politicii Agricole pentru viitorul Planetei. Cei conștienți de acest lucru, gândesc și caută noi metode.În acest context a fost organizată și Conferința despre care vorbim.În prima zi a lucrărilor Conferinței (2 martie) timp de circa 8 ore de dezbateri au luat cuvântul 18 participanți, prima sesiune dând răspunsuri la una din întrebările de bază: „De ce avem nevoie de o reformă verde a Politicii Comune Agricole ?!” Prin intermediul unui film de circa 15 minute cei prezenți au conștientizat situația în care a ajuns astăzi NATURA din cauza intervenției nechibzuite a omului. Au dispărut în unele zone geografice specii întregi de păsări și alte viețuitoare.Bunăoară, în Danemarca au dispărut berzele, deoarece poluarea continuă a solului a dus la distrugerea unor ecosisteme (au dispărut broaștele, ș.a.). Tot mai evident devine adevărul că resursele naturale ale Planetei sunt limitate. Oamenii devin conștienți că ele se epuizează și pun în gardă omenirea.
Participanții la Conferință au dezbătut și alte teme impuse de realitate cum ar fi: schimbările climatice și influiența lor asupra omenirii; asigurarea securității alimentare a populației; proporțiile și perspectivele crizei alimentare mondiale; metode de protective a mediului. Prin poluarea solului cu diverse chimicale, în goana obținerii unor cantități mari de produse, se deteriorează mediul în întregime datorită circulației apei în natură. Trebuie găsite urgent noi metode de împrospătare a naturii prin înverzirea mediului, fapt ce depinde de fiecare om în parte și de întreaga omenire. Natura nu aparține doar unor persoane, indiferent de poziția lor socială, ea este a tuturor. În cadrul Conferinței de la Copenhaga domnul Dan Cismaș a propus spre dezbatere tema: „Rolul fermei familiale, cu diversitate de producție, bunele practici ale micilor fermieri, pe calea unei agriculturi sustenabile.” Sunt de remarcat unele detalii: „Expunând amănunte din istoricul fermei și experiența proprie de fermier mi-am propus să sensibilizez și să atrag atenția celor prezenți asupra importanței dezvoltării, cu susținerea statului, a micilor fermieri. Nu oriunde poate să-și desfășoare activitatea o fermă mare și, oricum fermele mari sunt specializate pe o singură producție. Ferma mica ecologică, de semi-subzistență, are o producție diversă, pentru consum propriu (circa 50%) și pentru comercializare. Este nevoie de susținere pentru a pătrunde pe piața agricolă. În activitatea mea mă conduc după următorul principiu: Nu e bine să te implici personal, direct prin metode artificiale în evoluția naturii, ci doar să asiguri condiții factorilor naturali, biologici ca să acționeze. Bunăoară, microorganizmele pot lucra singure dacă la creezi condițiile necesare, acesta fiind unul din scopurile fermei familiale.
Poți dăuna încercând să modifici, după fantezia ta natura... De aceea Politica Agricolă Comună în astfel de zone, similare cu Valea Târnavelor, necesită o modificare radicală ținând cont de factorii specifici. Ferma familială poate avea un viitor sigur dacă e susținută de stat, întrucât, producănd de toate, nu devii dependent de sistemul bazat pe monoculturi, ca în cazul fermelor mari comerciale...”
Întrebându-l despre reacția participanților la Conferință în urma discursului prezentat am reținut următoarele: „Participanții la Conferință au dorit să afle dacă există sustenabilitate economică, compatibilitate între economic și social în cazul fermelor similare cu ferma noastră. Părerile cu privire la susținerea fermelor de semi-subzistență au fost împărțite.
Unii, mai cu seamă ONG-urile, sunt preocupați mai mult de proiecte, pentru că de aici ies bani. Un reprezentant din Grecia m-a întrebat dacă în viitor voi crea 4 ferme pentru toți cei 4 copii ai mei. I-am răspuns că important este, copiii să crească cunoscând specificul de funcționare al fermei cultivându-le dragostea față de activitatea agricolă, antrenându-i în muncă, ca apoi, la maturitate fiecare să- și aleagă drumul în viață corespunzător aptitudinilor personale, misiunea mea fiind să-mi fac treaba cât mai bine, acumulând experiență utilă...” Ziua de 3 martie a fost pentru participanții la Conferință o zi de practică în care au luat cunoștință de specificul funcționării unor mari ferme  daneze. Bunăoară au vizitat o fermă cu 6000 de porci care are doar 6 angajați, patronul fiind un tânăr de 26 de ani. Participanții au rămas impresionați dar și-au pus și multe semne de întrebare privind funcționarea ecologică a unor astfel de ferme,  destul de des întâlnite. Bunăoară Germania are 20.000 de astfel de monoferme comerciale. Viitorul își va spune cuvântul în această privință. Vizitând, comparând, învățând din greșelile altora, preluând ce e util, evident, devii mai puternic. Ambii fermieri din zona Văii Târnavelor participanți la Conferința de la Copenhaga au primit un surplus de energie și încredere că în activitatea lor sunt pe drumul cel bun, iar participarea la foruri internationale le crează noi oportunități de cunoaștere. Nu ne rămâne decăt să le dorim noi succese!

Prof. Eugenia Cimborovici Teodoreanu – JSRDaca ti-a placut articolul, urmareste Sighisoara Online si pe Facebook si Twitter!
Poti citi in continuareElsig ComputersRadioson
Blues Festival


Transart
PRIVACY POLICY - GDPR