Sighisoara
Un târg de succes la Sighișoara – Apiardeal

30 oct 2013

      A fost week-end de sărbătoare pentru apicultorii din Sighișoara și zonele arondate dar și pentru invitații lor din tară.
Sighișoara a găzduit în acest week-end a doua ediție a Târgului apicol Apiardeal, eveniment ce s-a desfășurat în Piața Sigma pe parcursul a două zile, atât sâmbătă cât și duminică. A fost vreme bună, miere din belșug și cumpărători mulți. Sute de kilograme de miere și produse apicole s-au vândut în cadrul târgului și atât organizatori cât și apicultori și cumpărători s-au declarat mulțumiți. Cei ce au participat la târg au putut cumpăra direct de la producători miere la prețuri cuprinse între 11 și 30 lei borcanul în funcție de sortiment sau gramaj, dar și tinctură de propolis cu 10 lei, polen cu 20 lei . La târg sau avut vânzare bună și fructele în miere ce aveau prețul de 15 lei borcănașul sau cătina ce se vindea cu 15 lei kilogramul.
Totodată, pentru a veni în sprijinul producătorilor din apicultură, la târg s-au găsit și produse pentru nutriția albinelor, medicamente pentru combaterea bolilor la albine, stupi și componente, echipamente diverse, utilaje apicole, cărți de specialitate, dar și alte materiale utile pentru o apicultură performantă.
Deschiderea oficială a târgului a avut loc sâmbătă la ora 11.00 în Piața Sigma, directorul târgului Orban Ștefan mulțumind tuturor celor prezenți la eveniment. „Mulțumesc tuturor celor ce au dat curs invitație. Vis a vis de prima ediție putem vorbi de un număr mai mare de participanți, standuri apicole, producători și cumpărători. Prin acest târg ne propunem să promovăm mierea românească, de calitate pentru că nu trebuie să ne trimită nouă bulgarii miere, avem noi suficientă. Sper să reușim să organizăm acest târg la Sighișoara și peste 50 ani”, a declarat Orban Ștefan.
Sortimentele comercializate la târg au fost diversificate, alături de miere sighișorenii putând cumpăra și produse apicole. Un producător din Bistrița, Dan Pașca a venit la târg cu Miresmele stupinei Cămărășan, miere și produse apicole ecologice certificate european. „Am adus miere și specialități de miere , miere ecologică certificată europeană. Suntem din Bistrița și exportăm cam 80% din producția de miere pe direcția Germania, iar o mică parte o ambalăm și o prezentăm publicului român. Am adus specialități foarte apreciate, în special cele cu fructe de pădure, spre exemplu mierea cu afine, mierea cu cătină. Am adus și alte specialități cu produsele complementare ce se obțin în stup, miere cu căpăcele, cu fagure, foarte apreciate de copii. Am adus și alte produse ale stupului, polen, propolis brut și chiar lumânări de ceară naturală de albine. Ca și vânzare aceste târguri nu sunt elocvente, în schimb trebuie să participăm pentru că aici ne întâlnim cu apicultorii și la toate târgurile suntem prezenți indiferent că vorbim de târguri mari naționale sau astfel de târguri mai mici la care prin participarea noastră sprijinim organizatorii care încearcă să facă ceva și în orașele mai mici ce nu au tradiție în organizarea de târguri apicole.” Dan Pașca, Bistrița.
La Târgul Apicol Apiardeal Sighișoara unii producători s-au aflat la a doua participare. A fost și cazul apicultorului Ioan Bălan, acesta aducând la târgul de la Sighișoara produse apicole și terapeutice.
„Particip pentru a doua oară la acest târg, am fost și anul trecut și vin cu tot felul de produse apicole și terapeutice de la Băbeni Vâlcea. Am produse apicole terapeutice pentru dureri reumatice pe bază de venin de albine, pentru toate afecțiunile căilor respiratorii, siropuri naturale pe bază de miere, presta la rece, fără zahăr și mierea din toate sortimentele. Noi am fost un popor care consuma mai puțină miere de albine, dar în ultimul timp s-a cunoscut o schimbare radicală în sensul că sunt mulți cumpărători ce au văzut efectele benefice ale mierii . Miere de albine este foarte bună pentru sănătatea copilului sau a adultului” a susținut Ioan Bălan, Băbeni, Vâlcea.
Și standul Elenei Săftoiu a fost vizitat de zeci de cumpărători, pentru că aceasta a adus la Sighișoara diverse paste de fructe conservate în miere, toate având efecte benefice asupra sănătății. „Este o pastă de fruct conservată în miere. Avem de zmeură , recomandată femeilor pentru că menține pielea frumoasă și reglează hormonal. Mai este merișorul de munte ce crește la o altitudine înaltă, este inamicul infecțiilor și este utilizat în afecțiunile renale. Mai avem pastă cu afine bune pentru indigestie sau pentru reglarea colesterolului, avem cătina un puternic vitaminizant, bună în cazuri în special pentru copiii mofturoși care nu mănâncă. Avem și preparate macerate în miere cu muguri de brad, conuri de brad și cimbrișor de munte. Mugurii și conurile sunt recomandate pentru afecțiuni ale căilor respiratorii, bune pentru tuse dar și pentru creșterea imunității organismului. Oamenii nu cunosc încă efectele terapeutice ale produselor apicole dar noi am încercat să li le prezentăm și văd că după ce consumă și se simt mai bine revin și cumpără mai multe”, Elena Săftoiu, producător apicol.
De la Târgul Apicol Apiardeal Sighișoara nu au lipsit recipientele atât de necesare mierii și produselor apicole, așa cum ne-a declarant Nicu Seracu investitor local. „Am venit cu toată gama de borcane din sticlă începând de la 30 ml. până la 4 litri, toată sortimentația de care are nevoie un apicultor să își desfacă produsele și am venit și cu sortimentație de sticle. Organizarea acestui târg este o inițiativă bine venită, la a doua ediție și dacă o ținem tot așa vom ajunge la eveniment bine reprezentat și organizat”, Nicu Seracu investitor local.
Târgul apicol desfășurat la Sighișoara a reprezentat o oportunitate pentru apicultorii din zonă dar și din alte județe ale țării pentru că în cadrul acestuia s-au comercializat și echipamente și utilaje apicole și a fost organizat și un seminar pe probleme specifice apicultorilor, seminar găzduit la Hotel Cavaler. 55 de producători apicoli din întreaga țară au fost prezenți la Târgul Apicol ce s-a desfășurat în acest week-end la Sighișoara.

Anca Maria Radu – JSR Daca ti-a placut articolul, urmareste Sighisoara Online si pe Facebook si Twitter!
Poti citi in continuareElsig ComputersRadioson
Blues Festival


Transart
PRIVACY POLICY - GDPR