Sighisoara
Proiecte de 1.8 miliarde de euro in domeniul feroviar au intarzieri cumulate de aproape 4 ani

18 Septembrie 2015

Vicepreședintele PNL Alexandru Nazare atrage atenția că proiectele de reabilitare și modernizare a infrastructurii feroviare au acumulat întârzieri de aproape 4 ani, iar pierderile de fonduri europene vor fi pe măsură, fără a exista nicio reacție și nicio măsură luată de ministrul transporturilor.

'Ne-am obișnuit să semnalăm problemele în construcția de autostrăzi ignorând însă faptul că sistemul feroviar este în colaps, iar fondurile europene alocate au rămas neutilizate. Toate proiectele semnate încă din 2011-2012 au întârzieri și doar unul singur va fi finalizat până la sfârșitul acestui an pentru a putea deconta banii europeni. Pentru sistemul ERTMS, adică modernizarea semnalizării și comunicațiilor în traficul feroviar, între Coșlariu și Sighișoara, un proiect în valoare de aproape 500 de milioane de euro unde contractul a fost semnat acum un an, stadiul este 0. La reabilitările de cale ferată situația se prezintă astfel: Vințu de Jos — Coșlariu, contract semnat în decembrie 2011 cu termen de finalizare în iunie 2014, stadiul actual 54%, Simeria-Vințu de Jos, contract semnat în decembrie 2013, cu termen de finalizare în iunie 2016 și stadiu actual de 11%, Micăsasa-Coșlariu, contract semnat în aprilie 2012 cu termen de finalizare aprilie 2015, stadiu 79%, Ațel-Micăsasa, contract semnat în mai 2012 și termen de finalizare în mai 2015, stadiu 63%, Ațel — Sighișoara, contract semnat în februarie 2012 și termen de finalizare în februarie 2015, stadiu 56%. Așa cum se vede nu doar că termenele de finalizare sunt depășite, dar stadiul lucrărilor este dezamăgitor, cu loturi unde lucrările sunt abia la jumătate deși trebuiau încheiate acum un an.

Îi solicit ministrului Matache să iasă din birou și să meargă de urgență pe toate aceste șantiere pentru a vedea care sunt problemele la fața locului. Degeaba ne aprobă Comisia Europeană noi fonduri europene pentru calea ferată Brașov-Sighișoara, dacă noi nu suntem în stare să cheltuim ce avem deja, iar viteza trenurilor a ajuns ca acum 100 de ani. Nici licitațiile pentru ruta Simeria-Gurasada (km614), în valoare de aproape 2 miliarde de euro, nu au fost finalizate la doi ani după ce au fost demarate, ceea ce înseamnă că din alocarea 2014-2020 nu vom mai avea alte proiecte în domeniul feroviar.'

Departamentul de comunicare al PNLDaca ti-a placut articolul, urmareste Sighisoara Online si pe Facebook si Twitter!
Poti citi in continuareElsig ComputersRadioson
Blues Festival


Transart
PRIVACY POLICY - GDPR