25 de ani de la Primul Festival Medieval din ROMANIA

0
2142
views

Anul acesta (2017),  luna aceasta (mai),  se implinesc 25 de ani de la Primul Festival Medieval din Romania ce pornea cu sunete de tobe, dansuri si anunturi la megafon in 30 mai 1992 la Sighisoara. Acum 25 de ani, niste tineri cu “vant prin plete”, cu speranta, cu dorinta de a aduce istoria in prezent si a salva un oras CETATE, o bijuterie europeana, au pornit o manifestare care, cu mici sincope (1993, 2016), a rezistat peste ani (chiar daca un primar de la aceea vreme nu credea in aceasta dainuire).

Unii dintre acesti tineri au luat-o pe alte drumuri ale vietii ocupandu-se altele, altii si-au continuat “nebunia medievala”.

Acestora din urma s-au alturat altii si altii si acum avem o serie de Festivaluri Medievale, Antice, de Reconstituire istorica care aduc, alaturi de viata de odinioara, aspecte ale istoriei civilizatiei europene, punand in valoare monumente istorice ce apartin identitatii noastre.

Alaturi de cel de la Sighisoara au aprut astfel manifestari artistice la Sibiu, Medias, Suceava, Bistrita, Sebes, Hunedoara, Ardud, Piatra Neamt, Rasnov, Craiova, Drobeta Turnu Severin, Brasov, Alba Iulia, Oradea, Tg. Mures, Feldioara, Targoviste, Simleul Silvaniei, Carei, Medgidia….

Tineri, batrani si copii, laolalta traiesc pentru aceste reconstituiri, fie sociale, fie militare, fie muzicale, fie teatrale, e un modus vivendi.

Si-i atat de frumoasa aceasta retraire, readucere in contemporan a istoriei, a identitatii noastre!

E o “joaca” de oameni mari, o joaca cu folos, o transmitere catre multime a unor crampeie din identitatea noastra.

Anul acesta va fi cea de-a 24-a editie, si era absolut normal ca aceasta manifestare sa-si continue cursul, chiar daca anul trecut a avut o pauza. Poate tocmai pentru a se reinnoi sau a reveni la ideea de inceput, a fi mai bun.

Si chiar daca va fi cea de-a 24-a editie, va fi o editie aniversara… iar prima aniversare va fi pe 27 mai la Sighisoara, unde cei de atunci si cei de acum se vor intalni.