Centenarul Filmului Românesc: Episodul 36: Filip cel Bun la Sighișoara

0
958
views

Duminică, 9 septembrie, Caravana Centenarului Filmului Românesc va ajunge la Sighișoara, acolo unde, începând cu ora 19.00, va rula pe marele ecran filmul Filip cel Bun, în regia lui Dan Pița. Documentarul AGERPRES „Marea Unire: România, la 100 de ani” va fi proiectat în deschiderea evenimentului.

Filip cel Bun (1975)
Regizor: Dan Pița
Durată: 91 minute
Gen: Dramă
Rating: Audiență generală
Distribuție: Ica Matache, Mircea Diaconu, Vasile Nițulescu, Gheorghe Dinică, Draga Olteanu Matei, George Constantin, George Mihăiță, Marin Moraru, Ileana Popovici.

Prin modul în care a fost conceput filmul, regizorul Dan Piţa a reuşit să depăşească tiparul proletcultist-propagandistic al peliculelor epocii şi a creat o meditaţie neorealistă pe tema căutării de către un tânăr a rostului său în societate. Astfel, în timp ce unii aleg calea cinstită şi demnă a muncii respectabile, alţii aleg drumul ruşinos al învârtelilor, corupţiei şi laşităţii. Acceptarea, la un moment dat, a unui compromis poate determina ratarea întregii vieţi. Este cazul lui Alexandru, tatăl lui Filip, care tăinuieşte o nedreptate la care a asistat cândva. Fiul său, Filip, refuză să facă aceeaşi greșeală, pe care o făcuse tatăl său și face o alegere în favoarea dreptății.

Filmul a fost extrem de bine primit de critică, pentru actualitatea şi sinceritatea lui, sinceritate care impresionează tinerii şi astăzi
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=dmNWFVEkx_k
Intrarea la proiecție este liberă.