Calea ferata ingusta Sibiu-Agnita(-Sighisoara), ultima cale ferata ingusta operata de CFR

0
24887
views

Calea ferata ingusta Sibiu-Agnita(-Sighisoara) strabatea Podisul Hartibaciului pe teritoriul judetului Sibiu, legand orasele Sibiu si Agnita, dar si comunitatile de pe traseu. Pana in anul 1965 exista o cale ferata ingusta si intre Agnita si Sighisoara, ce urca dealul Apoldului, legand Podisul Hartibaciului de cel al Tarnavelor.n 1965 linia dintre Sighisoara si Agnita a fost inchisa si apoi demontata din cauza pantelor abrupte si a curbelor stranse, care o faceau dificil si scump de operat, viteza medie pe acest traseu fiind de 10 km/h.

Secțiunea Sighișoara-Agnita a fost operată de 3 locomotive cu tender noi, seria 388, producție a fabricii de locomotive Wiener Neustadt, de la deschiderea circulației în 15 noiembrie 1896, până la închiderea liniei, la 1 iunie 1965. Puteau tracta 60 tone per tren de persoane, respectiv 180 tone per tren de marfă, la o viteză medie de 10 km/h. În anii 1950 au fost introduse și locomotive tender de producție Reșita, seria 764.15x.

In acest fel a fost constuit drumul judetean care leaga Sighisoara de Agnita, folosind infrastructura fostei cai ferate. Sinele au fost scoase si de pe străzile Agnitei, iar o noua gara terminus a fost construita la 3 km în afara orasului, inspre Sibiu. Portiunea de linie rămasa între Agnita și Sibiu, respectiv Cornatel-Vurpar, a fost modernizata la standardele vremii, in special pentru transportul de marfa. Daca anii ’60 marchează un prim moment de varf in ceea ce priveste traficul liniei, prin transportul masiv de sfecla de zahar, anii ’80 îl marcheaza pe al doilea, prin transportul de material lemnos, cu precadere busteni de stejar.Din pacate, a venit si 1 septembrie 2001, cand se intrerupe istoria de 91 de ani de mocanita pe Valea Hartibaciului. Atunci singura pereche de trenuri care mai ramasese, a fost retrasa datorita lipsei fondurilor pentru intretinerea locomotivelor. A fost ultima cale ferată îngustă operata de CFR.