Casa Teutsch Sighisoara

0
1563
views

Atmosfera medievală a Cetații Sighișoara de astazi este conferită mai ales de aspectul strazilor inguste, cu traseul mereu schimbator, de arhitectura zidurilor si turnurilor relativ bine păstrate si de vechile sale biserici.
Urcand pe strada Școlii spre Biserica din Deal atrag atenția un grup de cinci case pe partea stangă, inainte de a se ajunge la vestita Scara Acoperita construita in anul 1642, care pastreaza aspectul traditional săsesc, cu trimiteri directe la arhitectura rurală.

​ Exact la poalele dealului, de unde pornesc cele 178 de trepte ale Scarii Acoperite se afla Casa Teutsch, una dintre locuințele care a supraviețuit incendiului din 1676 si totdata vitregiilor istoriei.
​Casa care dateaza incă din Sec. XVII poarta numele unui membru important al societații sighisorene, Georg Daniel Teutsch. Născut în 12 decembrie 1817 în Sighisoara, pe atunci reședința comitatului Tarnava Mare, într-o familie modestă de mici meseriași. Acesta fost un episcop evanghelic sas din Transilvania în secolul al XIX-lea. Și-a desfășurat activitatea ca dascăl, teolog, istoric și politician.

Activitatea sa poate fi împărțită în trei domenii mari: învățământ, teologie și politică. Toată activitatea depusă a fost menită să păstreze integritarea culturală, economică și teritorială a “națiunii săsești”. Pentru împlinirea acestui scop s-a folosit deseori de istoria “națiunii săsești” din Transilvania, pe care a studiat-o de-a lungul anilor ca istoric.

A fost corespondent la multe cotidiene și jurnale, unde și-a exprimat punctul de vedere; a fost președinte sau membru în asociații diferite, fiind omagiat cu titlul de Doctor Honoris Causa a Universității de Științe Juridice din Berlin și, în 1882, a Universității de Filosofie din Jena.