Ce va cuprinde Programul Festivalului SIGHIȘOARA MEDIEVALĂ, ediția a XXV-a, 2018

0
3663
views

Tu, cititorule, ce te-ai oprit din tumultul vieții cotidiene să parcurgi aceste rânduri te anunț că la Sighișoara fi-va o ediție aniversară ce-și dorește să readucă arta și atmosfera medievală în Cetate și în jurul acesteia.
La începuturile festivalului Cetatea era umplută de studenți de la Universități de Teatru cu spectacole pe teme medievale și în spiritul ludic al trupelor ambulante ale evului mediu. Cei câțiva muzicanți întregeau atmosfera medievală, iar dansul medieval a cuprins pe toti spectactorii indiferent de vârsta lor.

Dar iată că studenții de la UNATC București (alții, la fel de tineri, îndrumați de cei ce erau la începuturile Festivalului ei înșiși studenți) vor umple din nou cu spectacole și prezența lor spațiile de joc din Festival. Spectacole cu povești medievale ce se adresează celor mici și mari.
Vor fi și muzicanți de soi din țară și de peste hotare, dansatori ce vor învăța publicul să danseze ca în vremurile străvechi fie ca la palat, fie ca în târg.

Vor fi cavaleri ce-și vor etala măiestria lor în arta mânuiri armelor medievale, atât în tabere, spectacole și în ÎNTRECEREA CAVALERILOR.
Vor fi jongleri cu steaguri și cu foc, magicieni și păpușari.
Și vor mai fi și cai și călăreți ce se vor prinde în turnir și povești…
Meșteșugari, comercianți, pictori, poeți, maeștri de ceremonie, dar să nu-l uităm pe Toboșar.
Vor fi Ateliere prin care se vor descoperii meșteșuguri și arta medievală.

Cu toții adunați pentru a sărbători cum se cuvine a XXV-a ediție a Festivalului Medieval de la Sighișoara.
Toate acestea se vor întampla în:
– Piața Mare a Cetății cu muzică, spectacole cu cavaleri, jonglerii cu steaguri, Legende Medievale;
– Tabăra Cavalerilor, Piața Muzeului și în jurul Bisericii Mănăstirii – expoziții de arme, viața în tabăra militară, demonstrații de luptă și antrenament specific, spectacole, dansuri ale domnițelor, farse medievale, jonglerii cu steaguri, Legende medievale;
– Tabăra Atelierelor, Parcul de lângă Turnul Cismarilor cu ateliere de artă și meșteșuguri medievale, teatru, atelier de muzică;
– Curtea Comedianților, Piața Rățuștelor cu teatru pentru mici și mari (teatru popular, commedia dell’arte, farse medievale, teatru de umbre, teatru cu păpuși, legende medievale), dansuri medievale, dansuri istorice, ateliere de artă medievală, muzică, expoziția de instrumente ale trubadurilor;
– Arena Cavalerilor, Piața Sigma unde se vor desfășura întrecerea cavalerilor, tir cu arcul, dansuri, jonglerii cu foc, turnir, cascadorii cu cai;
– Turnul ARTELOR, Turnul Fierarilor cu expoziții, recitaluri de poezie și texte medievale, recitaluri la lăută, conferințe;
– Sala Sander – expoziții, recitaluri de poezie și texte medievale, recitaluri la lăută, conferințe.
Toate acestea se vor derula cam așa:
VINERI după ce taberele s-au aranjat și artiștii au încercat fie sunetul, fie spațiul de joc pregătindu-se de treabă fi-va PARADA pe la ceasuri de după amiază spre seară.

După deschidere se va cânta în Piața Cetății cu CAPELLA ALL’ANTICO (Polonia), HUNIADI CANTORES (Hunedoara), TRUVERII (București), CIMPOIERII DIN TRANSILVANIA (Hunedoara), BORDO SARKANY (Ungaria).
Iar la Curtea Comedianților, ambulanții vor prezenta Commedia dell’arte, farse medievale, dansuri, invitând publicul să descopere artele comedianților, iar pe seară Poveștile Din Canterbury, niște povești pentru cei ce nu sunt duși la biserică.

În Tabăra Cavalerilor, veniți din Mediaș, Brașov și Bistrița, fi-va forfotă mare căci spectacolele lor vor urma unul câte unul prezentându-și măiestria în folosirea armelor sau în dansuri medievale… cei ce vor mai fi în stare.
Tabăra Atelierelor va avea de lucru cu copii, dar și cu cei mari, spre a desena, a face scuturi sau încălțări medievale, a învăța câte ceva din arta vremurilor vechi.
Iar la Arena Cavalerilor, cei ce n-au apucat să urce in cetate, se vor întrece la tir cu arcul și vor vedea dansuri și jonglerii cu steaguri și cu foc cu Artgoticii.

SÂMBĂTĂ, dar și DUMINICĂ, înainte de amiază, copiii vor fi întâmpinați de Păcală, de teatru cu păpuși și alte personaje din basme, asta pe la Curtea Comedianților și pe la Tabăra Atelierelor. Cei mari adunați în Piața Mare vor putea să se gândească cum ar fi să fii soldat în vremurile de răstriște ale evului mediu sau să admire spade și alte harnașamente în Tabăra Cavalerilor…. Și dacă vor să se simtă în Legenda lui Robin Hood sau a arcașului ce a străpuns turcul pe dealul din depărtare sau arcașul din a lui Parsifal Legendă, pot să coboare în Arena Cavalerilor unde au ocazia să tragă cu arcul, sau să vadă caii, ulii sau lupii dresați.
La orele amiezii de SÂMBĂTĂ in Turnul Artelor fi-va un recital extraordinar la lăută cu trubadurul Castelului Huniazilor (Nicolae Szekely), dar și de poezie medievală cu Doamna Eugenia Șerban. Și un pic mai târziu în Sala Sander fi-va conferință, un alt concert la lăută cu Cristi Lazăr și un recital de alchimie teatralo- gastronomicș cu lady Ioana Crăciunescu și sir Pedro Negrescu.
După amiază la TABARA CAVALERILOR se va întâmpla un prim act din legenda lui Tristan și Isolda: o luptă între cavalerii de Cornwall și cavalerii irlandezi….
Tot la Tabăra Cavalerilor: cavalerii de Terra Medies, Terra UtraSilvana si Străjerii Cetății Bistriței vor prezenta momentele lor în timp ce în Piața Mare muzicanții vor urca pe scenă să încânte publicul: Truverii, Cimpoierii, Spiritual Season (Ucraina), Bordo Sarkany.
La Curtea Comediantilor se va putea râde la spectacolele de commedia dell’arte și farse medievale, dar se va putea vedea și continuarea legendei lui Tristan și a Isoldei sale cu Actul al 2-lea când Tristan este readus la viață de Isolda.
La Tabăra Atelierelor va fi teatru, joc, muzică, arte frumoase, meșteșuguri.
La Arena Cavalerilor, reprezentanții cavalerilor se vor întrece fără prea multe arme, mai ales în îndemanare. Cei ce sunt curiosi despre ce se mai întâmplă cu Tristan și Isolda vor putea să vadă turnirul pentru mâna Isoldei. Și pe seară fi-va mare spectacol cu cai și un spectacol cu jonglerie cu foc al Paladinilor
DUMINICĂ în sălile turnului Artelor și a lui Sander fi-vor conferințe, recitaluri la lăută, recital de actorie cu Maestrul de Ceremonie Cosmin Șofron, Concert medieval (CAPELLA ALL’ANTICO), partea a doua din recitalul alchimic teatralo-gastronomic sustinut de Lady Ioana Crăciunescu și Sir Pedro Negrescu. Dar fi-va și teatru de umbre cu legenda Lui Tristan.
În Fața Casei Venețiene, Regele Marc se va căsătorii cu Isolda (actul 4 din Tristan și Isolda). După care Cavalerii își vor arăta din nou măiestria.
La Curtea Comedianților prilej de râs fi-va cu comedianții din Târgul Bucureștilor și de la Alba Carolina, dar și cu Magicianul MAGITOT. Dansuri cu NOSA si ateliere de muzică cu trubadurii cetății. Si o noua nuntă a lui Tristan cu Isolda cea cu mâini albe în actul al 5-lea din vestita legendă.
Puțin mai târziu in Piața MARE fi-va o lupta între steagurile albe și negre care vor anunța sfârșitul lui Tristan, dar și a Isoldei sale. Iar când incepe seara fi-vor din nou concerte de muzică medievală.

În ăst timp în Arena Cavalerilor se pregătește un nou turnir cu cai și un nou spectacol cu jonglerii cu foc în ton cu Festivalul prin constelația SIRIUS.
Iar când noaptea se lasă și muzica de pe scenă a încetat, Turnul cu Ceas ce veghează de secole peste Cetate se va lumina și se va umple de culori și de imagini animate…. muzicanții se pregătesc pentru un ultim atelier ca apoi toți artiștii să coboare cu făclii spre Arena Cavalerilor pentru a lăsa Cetatea să doarmă ca dimineața să se trezească în contemporan pentru încă un an .
Așa că, cei ce ați citit grăbiți-vă, să nu pierdeți o escapadă în timp!
Puse cap la cap de trubadurul de serviciu rătăcit în timp, al vostru cronicar, Mihai Serghei Todor – regizor artistic Festivalul ”Sighișoara Medievală”