Comunicat de presa: Finalul Săptămânilor ecoturistice aparţine Colinelor Transilvaniei!

0
1157
views

Te invităm să vizionezi cel mai nou film de prezentare a eco-destinației Colinele Transilvaniei un film despre o destinaţie cu #experienţepentrusuflet, în care fotograful de natură Mihai Moiceanu a suprins, cu ochi fin şi atent, minunate frânturi din ultimul peisaj medieval autentic din Europa. Eco-destinația „Colinele Transilvaniei” (Transylvanian Highlands) e la o aruncatură de băţ de Sibiu, Braşov, Făgăraş,  Rupea, Sighişoara şi Mediaş, desfăşurându-se în jurul văilor Hartibaciului (la vest), Târnavei Mari (la nord) și a Oltului (la sud și est).

Se încheie, astfel, Săptămânile ecoturistice ale României, o inițiativă de promovare a șapte destinații ecoturistice. Timp de șapte săptămâni la rând, publicul a avut posibilitatea să admire filme minunate despre cele mai spectaculoase, frumoase, pline de farmec, eco-destinații din țară: Țara Hațegului – Retezat, Ținutul Zimbrului, Eco Maramureș, Băile Tușnad și împrejurimile, Țara Dornelor, Pădurea Craiului și, acum, Colinele Transilvaniei.

„Suntem în acest moment, după un demers de peste 5 ani, în care s-a lucrat profesionist la nivelul fiecărei destinații, pe infrastructură ecoturistică, calitatea serviciilor, informare și semnalizare”, declară Andrei Blumer, președintele Asociației de Ecoturism din România.

Sub brandul Descoperă Eco-Romania, 7 destinații cumulează o ofertă de 200 de produse și servicii, care sunt disponibile pentru iubitorii de natură, mișcare în aer liber, taifas cu localnicii și mâncare gustoasă. În acest moment, în rețeaua ecoturistică, sunt peste 180 de pensiuni, peste 1700 de kilometri de trasee de drumeție, cicloturism și trasee tematice. De asemenea, s-a depășit cifra de 100 de mii de turiști găzduiți, cu peste 250 de mii de înnoptări.

Impactul socio-economic al ecoturismului integrat în această inițiativă este deja semnificativ, estimat la peste 30 de milioane de lei anual, direct în economia locală, peste 550 de antreprenori locali implicați și peste 140 de locuri de muncă create direct de dezvoltarea destinațiilor. 

Ecoturismul pentru România reprezintă o șansă excepțională prin atragerea de turiști din străinătate și din țară pe un produs turistic de calitate, care creează un impact economic remarcabil la nivel de comunități rurale. Astfel, se demonstrează că natura României și bogăția culturală utilizate cu atenție și bine păstrate pot genera venituri considerabile din ecoturism.

Programul „Dezvoltarea destinațiilor ecoturistice în România” este o inițiativă comună a Romanian-American Foundation și a Fundației pentru Parteneriat și este implementat de șapte unități de management de destinație, coordonate de Asociația de Ecoturism din România.

Vino să le urmărim împreună pe canalul de youtube Descoperă Eco-România!

Colinele Transilvaniei – ne găsești pe:

Web: www.colineletransilvaniei.roMail: colineletransilvaniei@gmail.com Facebook: /colineletransilvanieiInstagram @colineletransilvaniei

Informații suplimentare:

  1. Despre Colinele Transilvaniei

Unii o ştiu ca zona satelor cu biserici fortificate din Transilvania, leagănul culturii săseşti din România. Alţii o ştiu ca o arie protejată Natura 2000, unde cuibăresc mii de specii de păsări ce te încântă cu triluri felurite sau ca o regiune cu terenuri agricole cu înaltă valoare naturală (High Nature Value Farms), ce au o biodiversitate rămasă unică în Europa, în care sunt încă păstrate practicile agricole tradiționale. Iar alţii ştiu că aici găseşti monumente din Patrimoniul UNESCO (Biertan, Saschiz, Valea Viilor sau Viscri); sau că aici e unul dintre locurile româneşti preferate de Prinţul Charles de Wales.

Locul de naștere al Transilvanian Brunch și gazdă pentru Transylvanian Bike Trail Race sau Săptămâna Haferland, Colinele Transilvaniei sunt locul perfect unde poţi călători nestingherit în timp şi în sufletul tău, pentru că aici timpul curge altfel. Satele ascunse şi răsfirate pe dealuri îşi păstrează încă farmecul de odinioară, când unele dintre ele erau cetăţi de scaun importante, cu privilegii şi drept de judecată (Agnita, Cincu etc). Oamenii locului au poveşti frumoase şi felurite, pe care nu le găseşti în cărţi sau pe net, dar care te vor fascina cu siguranţă. Vei fi la fel de încântat de legătura lor cu natura, de armonia şi respectul ce guvernează această conexiune seculară şi care transformă acest loc în „ultimul peisaj cu adevărat medieval din Europa” (Dr. Andrew Jones). „Ia aminte, la pas lejer, să asculţi sufletul locului şi să inspiri parfumurile naturii: ești înconjurat de minuni”.

  1. Conceptul de destinație de ecoturism 

Este recunoscut de către sectorul guvernamental, România având în premieră internațională un sistem de evaluare și certificare a acestor destinații. Până în acest momente au fost evaluate și recunoscute 5 destinații de ecoturism: Eco Maramureș, Zărnești – Piatra Craiului, Ținutul Zimbrului, Țara Hațegului – Retezat și Țara Dornelor.

  1. Destinația de ecoturism 

Este o zonă în care există cel puțin o arie protejată (de exemplu: parc național, rezervație naturală, sit Natura 2000) și unde dezvoltarea și oferta turistică este un rezultat al colaborării între afacerile locale, primării și administratorul ariei protejate. 

  1. Pentru mai multe detalii despre ecoturism și inițiatorii programului:
www.eco-romania.rowww.rafonline.orgwww.repf.rowww.asociatiaaer.roa