Comunicat de presa retrospectiva proiect DIN TOATE COLTURILE LUMII SPIRITUALE – Crit, 28 martie – 1 aprilie 2018

0
633
views

Sub titlul DIN TOATE COLȚURILE LUMII SPIRITUALE, a avut loc, în perioada 28 martie – 1 aprilie, în satul Criț din județul Brașov, o serie de concerte vocal-instrumentale cu scopul de a celebra Săptămâna Patimilor la catolici și protestanți, precum și de a promova tineri interpreți români și străini și creația cultă contemporană românească. Sub egida Asociației Cultura Viva Sighișoara, Academia Sighișoara a propus publicului local și turiștilor aflați în zonă, trei concerte camerale și un concert-lecție. Cinci muzicieni străini: Alexandru Gavrilovici – vioară (Elveția); Andrea Duca – vioară (Spania), Antonio García – orgă (Elveția), Anna Weber – soprană (Austria) și Dominik Bauer – bas-bariton (Austria), alături de cinci muzicieni români: Evelina Andrieș – harpă, Lilla Fodor – violă, Horațiu Ludușan – violoncel, Daniel Dumitrana – contrabas și Dan Variu – toacă, au interpretat lucrări din creația compozitorilor universali consacrați precum și patru lucrări compuse special pentru acest proiect de către compozitorii români Aurelian Băcan, Alexandru Murariu, Dan Variu și Sonia Vulturar.

Seria de concerte a avut caracter internațional atât prin prezența artiștilor străini și români, cât și prin repertoriul abordat, proiectul promovând valorile europene precum toleranța, diversitatea etnică, națională sau religioasă și totodată valorificând caracteristicile naționale într-un cadru internațional – creația compozitorilor români fiind interpretată deopotrivă de străini și co-naționali. Alegând ca temă sărbătoarea Pascală, văzută prin intermediul muzicii, indiferent de natura ei religioasă, organizatorii au propus apropierea tuturor membrilor comunității și artiștilor în jurul unui centru de greutate valoros – muzica cultă, făcând abstracție de apartenența etnică, religioasă și socială. Întâlnirea artiștilor români și străini, precum și a interpreților și compozitorilor în cadrul repetițiilor-experiment programate în proiect, a deschis o cale de dialog pe plan artistic și un intens schimb de idei.
Biserica evanghelică fortificată, edificiu renovat aflat în custodia Fundației Michael Schmidt, partenera proiectului, a găzduit cele 4 concerte, evenimente primite cu mare interes de comunitatea locală precum și de publicul venit din Sighișoara, Târgu Mureș, Cluj-Napoca și din străinătate (Austria, Elveția). Organizatorii s-au bucurat de prezența în număr foarte mare a copiilor și tinerilor din satul Criț, care au urmărit cu interes și curiozitate nu doar concertul-lecție dedicat lor – unde au avut ocazia să facă cunoștință și să încerce instrumentele muzicale prezente –, ci și celelalte concerte camerale. Răspunsul afectiv pozitiv al publicului tânăr din mediu rural, la toate cele patru concerte, este fără îndoială unul din cele mai importante beneficii ale proiectului, determinând organizatorii să planifice și pe viitor acțiuni similare.

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul
în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.
Organizator: Asociația Cultura Viva Sighișoara în parteneriat cu Fundația Michael Schmidt, Ambasada Elveției în România și La Hansi în Criț.
Parteneri media: Radio România Muzical, Primăria Municipiul Sighișoara, brașovultău.ro, newsbv.ro, Mix TV Brașov, Radio Brașov, Radio Son, Ardeal Tv, erdely.ma, Punctul Târgu Mureș.