Festivalul Proetnica Sighisoara

0
1649
views

De 14 ani încoace, la fiecare sfarsit de vară, Cetatea Sighișoarei devine lacașul ce adaposteste o inestimabilă comoara: bogația culturală a comunitaților etnice din Romania. Un tezaur ce nu e ferecat cu lacate si lanțuri și nu e ascuns privirii oamenilor. O avuție la care are acces toata lumea dupa pofta inimii. O nestemată care an de an își sporeste stralucirea datorita Festivalului Intercultural ProEtnica. Prin intermediul acestei manifestări, cu impact și amploare tot mai sporită de la an la an, aveți ocazia sa descoperiți Comoara din inima Cetații Sighișoarei și sa vă bucurați de ea.

De la bun început însasi organizarea unui festival interetnic a fost o provocare. Astfel ProEtnica îsi va îmbogati programul artistic iar mesajul festivalului va fi întregit prin acest demers.

ProEtnica, cea mai mare sărbatoare a dialogului multicultural din România, care vă va purta timp de 4 zile printr-un „univers divers” al vietii sociale, culturale si spirituale a comunitaților etnice din România, etalat prin spectacole de muzică, dans, poezie si teatru, activitati interactive cu publicul, expoziții de artă contemporană, lansări de carți si publicații, vizionari de filme, bal interetnic, standuri de mesteșugari, expoziții culinare, dezbateri si mese rotunde, publicații, spectacole intercomunitare.

Anul acesta vom avea o sectiune de program in plus fata de anii precedetinți și anume 4 Workshop-uri de teatru Forum cu o durata de trei luni cu întâlniri săptămânale cu tineri de etnie romă, din 4 sate din jurul Sighişoarei. Fiecare workshop dezbate unul din următoarele 4 teme: traficul de persoane, rasismul, violenţa împotriva femeilor şi hârţuirea sexuală. Aceste workshop-uri au ca scop manifestări interactive în timpul festivalului cu publicul, astfel ducând la atingerea obiectivului general al proiectului – de a contribui la pacea interetnică în societate prin rezolvarea problemelor sociale, prin instrumente culturale şi în acelaşi timp la promovarea dialogului intercultural. Având în vedere situaţie precară a romilor considerăm că aceasta activitate contribuie în proporţie de 10% la îndeplinirea obiectivelor generale şi specifice.