File de istorie: Dezvoltarea Sighisoarei medievale

0
1322
views

Dezvoltarea orașului în Evul Mediu a avut ca principală contrapondere pericolul permanent al invaziilor turcești. În secolul XV turcii invadau periodic sudul Transilvaniei. Sighișoara a răspuns acestui pericol prin extinderea și consolidarea cetății, întregul sistem de apărare fiind realizat și menținut de breslele de meșteșugari. Partea superioară a dealului a fost dotată cu 14 turnuri de apărare și ziduri în lungime de peste 900 de metri. În interiorul acestor ziduri s-au construit mai apoi principalele clădiri ale orașului.

Pe plan politic, ascensiunea Sighișoarei a început să se facă simțită, atât în chestiunile interne ale Transilvaniei, cât și în relațiile cu Țara Românească. Un moment important în istoria orașului a rămas șederea lui Vlad Dracul, fiul lui Mircea cel Bătrân, între anii 1431 – 1435. Acesta fusese încoronat la Nürnberg de împăratul Sigismund de Luxemburg drept domn al Țării Românești și deţinea feude întinse pe Olt, în Țara Făgărașului și Almașului. De la Sighișoara, el își exercita de fapt autoritatea asupra sudului Transilvaniei, însă aştepta momentul prielnic să preia puterea la sud de Carpaţi. Tot el a bătut monedă munteană (ducaţi noi) care au circulat şi în Transilvania. Se presupune că, în perioada şederii lui aici, s-ar fi născut fiul său Vlad Ţepeş.

Către sfârșitul secolului XV, Sighișoara devine centrul întregii Universităţii săseşti (Universitas Saxonum). În acest context, la 6 februarie 1506, la biserica din Dealul Cetății s-a ținut o mare adunare a stărilor privilegiate (Unio trium nationum), în care s-au luat măsuri represive împotriva iobăgimii. Consecințele au fost grave, pentru că în 1511 la Sighișoara a izbucnit o răscoală a populației sărace care a luat mai apoi proporții, regele Vladislav al II-lea trebuind să trimită pe voievodul Ioan Zapolya să înnăbușe revolta. Liniștea a fost de scurtă durată, căci în 1514 a izbucnit răscoala condusă de Gheorghe Doja, care a cuprins și Sighișoara. În luptele conduse de Ioan Secuiul, fratele lui Doja, ţăranii răsculaţi îl omoară pe Antonius Polner, primarul Sighişoarei.
Sursa Enciclopedia Romaniei. Foto Pintea Claudiu