File de istorie: Zaharia Boiu, membru corespondent al Academiei Romane, primul absolvent roman al liceului german din Sighisoara

0
1089
views

Zaharia Boiu (n. 1 martie 1834, Sighișoara – d. 24 octombrie/6 noiembrie 1903, Sibiu) a fost un poet și publicist român, membru corespondent al Academiei Române (1890). A fost primul absolvent român al liceului german din Sighișoara. El este cel care traduce faimosul Memorandum adresat împăratului Franz Josef al Austriei în 1892, iar fiul lui Zaharia Boiu, Olimpiu, este cel care va duce traducerea germană a memorandumului, clandestin, la Viena.

Studiază la seminarul teologic ortodox din Sibiu, apoi, susținut de mitropolitul Andrei Șaguna, merge la Leipzig la studii. După întoarcerea în țară va lucra mai întâi ca profesor la Institutul diocezan, iar mai apoi ca redactor la publicațiile Telegraful român și la Transilvania. Tot la Sibiu participă activ la înființarea ASTREI. Zaharia Boiu a fost cel care în 1861 a înființat prima școală română la Sighișoara, unde a predat împreună cu învățătorii Ioan Țiței și Nicoale Damian. A fost înmormântat în cimitirul Bisericii din Groapă din Sibiu, mormântul său fiind înscris în Lista monumentelor istorice din județul Sibiu din anul 2015 cu cod LMI SB-IV-m-B-12606.