Haferland la Viscri 32: Expozitie de teracota pictata

0
211
views

Viscri 32 – Arta și Meșteșug: Expozitie cu cahle de soba transilvanene presate si pictate manual. Asociatia Cuimbold aduce la Viscri in premiera o selectie de cahle pictate transilvanene din arhiva fabricii Teracota Medias. Expozitia face parte din evenimentele conexe Săptămâna Haferland si este unul din proiectele dezvoltate de Cuimbold pe platforma Transylvanian Arts & Crafts.

Teracota Medias este ultima fabrica de sobe cu cahle presate si pictate manual din Romania. La fabrica de sobe pictate din Mediaș s-a transmis de la o generație la alta procedeul tehnologic de manufacturare a cahlelor de pamant ars, pastrându-se vie traditia breslelor transilvanene de meșteșugari. Din 1906, la Teracota Mediaș fiecare cahla este presata, finisata, glazurata și pictata manual.

Teracota Medias lucreaza constant cu restauratori, organizatii si investitori in patrimonial cultural, cum sunt: Muzeul Astra Sibiu, Fundatia Mihai Eminescu Trust, Experience Transylvania, conacul Apafi, Malancrav, conacul Banffy, Fundatia Michael Schmidt s.a.

Asociaţia Cuimbold este o organizatie non-guvernamentala care are ca scop promovarea industriilor creative si a patrimoniului material si imaterial din România. Imbold este totodata un generator de artă si proiecte culturale care îşi propune ca, prin evenimente cu vizibilitate ridicata, să aducă în lumina artiştii romani contemporani, mesteri uitati si manufacturi cu importanta pentru patrimoniul cultural national.

Lucrarile Teracota Medias au fost expuse de Imbold pana acum in cadrul Romanian Design Week, Noaptea Albă a Galeriilor – NAG, la Castelul Cantacuzino, la Acuarela si la Muzeul Civilizației Populare Tradiționale Astra, Sibiu

Cea de-a șasea ediție a festivalului Săptămâna Haferland se desfăşoară în perioada 2-6 august și cuprinde localitățile Archita, Roadeș, Saschiz, Homorod, Rupea, Criț, Meșendorf, Cloașterf, Bunești și Viscri. Ediția 2018 acordă o atenție specială meșteșugurilor locale, sub sloganul Săptămâna Haferland. Festival cu meșteșug, săsesc.

Programul complet al festivalului poate fi accesat pe www.haferland.ro/