Municipiul Sighișoara: Prezență sighișoreană în apariția editorială a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș și la expoziția de la Muzeul Țării Făgărașului

0
446
views

„Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX. II” este o nouă apariție editorială a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș
În paginile publicației se regăsește și studiul „Din viața și activitatea fotografului Ludwig Friedrich Schuller”, redactat de Adonis P. Mihai de la Muzeul de Istorie Sighișoara.
În cadrul Sesiunii anuale de comunicări științifice organizată de Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, în toamna anului trecut a fost deschisă a doua ediție a expoziției „Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX”. La realizarea expoziției, alături de instituția gazdă, și-au dat concursul: Muzeul Național Brukenthal Sibiu, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Muzeul Casa Mureșenilor Brașov, Muzeul Județean Satu Mare, Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural și Muzeul de Istorie Sighișoara.

Cercetările întreprinse privind viața și activitatea fotografilor transilvăneni a căror lucrări au fost expuse s-au materializat în șapte studii științifice, reunite într-un volum editat de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș în seria Bibliotheca Marmatia 8 (editor: dr. Viorel Rusu; coordonator: dr. Marius Câmpeanu).

Muzeul de Istorie Sighișoara a prezentat studiul „Din viața și activitatea fotografului Ludwig Friedrich Schuller”, redactat de Adonis P. Mihai. Din studiu reiese faptul că, artistului menţionat îi revine calitatea de pionier al artei fotografice în Sighișoara. De-a lungul vieții, Ludwig Friedrich Schuller (1826-1906) a îmbinat pictura și fotografia. Ca pictor este cunoscut în Transilvania pentru peisajele ce redau priveliști asupra orașului, prin portretele unor episcopi și personalități ale vieții culturale și administrative a Sighișoarei și prin cele șase altare pictate, păstrate și în zilele noastre, în biserici săsești din județele Mureș și Sibiu. A realizat primele imagini cu Sighișoara, în care apar clădiri impozante ale ansamblului arhitectural medieval. Albumul, care conține 17 imagini în sepia, și alte fotografii cu valoare de document istoric, realizate de primul fotograf sighișorean se păstrează în patrimoniul științific al Muzeului de Istorie Sighișoara.
Aceste imagini vor fi expuse în perioada 17-31 iulie la Muzeul Țării Făgărașului, în cea de-a doua ediție a expoziției Mari fotografi din Transilvania sec. XIX-XX.