Muzeul de Istorie Sighisoara: Mecanismul ceasului din Turnul cu Ceas

0
4594
views

La al cincilea nivel al Muzeului turistii pot admira ceasuri din diferite perioade: ceasul solar (gnomon in limba greaca), o nisiparnita de secol XVIII, ceasul de perete cu arc (secol XVII-XVIII), ceasornicele cu cuc.

Aceste din urma instrumente de masurat timpul apar in secolul al XVIII-lea in zona Padurea Neagra din Germania si cunosc mai apoi o mare raspandire si in Transilvania. Expozitia mai cuprinde si ceasornice tip pendula din secolul al XIX-lea (semibiedermeier), inclusiv un ceas produs intr-un atelier sighisorean de catre mesterul Josef Schuller.

Atentia vizitatorului este atrasa de mecanismul actual al ceasului din Turn, care constituie o comanda speciala a orasului Sighisoara in anul 1906. Mecanismul a fost executat de firma J.J. Fuchs&Sohn din Berna si este cuplat la curentul electric. La mecanismul ceasului este conectata o platforma rotativa pe care sunt fixate sapte figurine, cele sapte zile ale saptamanii simbolizate de zeitati din panteonul greco-roman. Foto Pintea Claudiu. Afla mai multe despre Turnul cu Ceas pe pagina web Muzeul de Istorie Sighisoara