Muzeul de Istorie este structurat pe colectii grupate in sali tematice: arheologie, etnografie, farmacie si intrumentar medical, mobilier din diferite perioade istorice, mestersuguri si bresle, ceramica tansilvaneana, ceasuri de epoca si elemente de orologerie.
Standul muzeului
Se afla amenajat in doua locatii: la intrarea in Turnul cu Ceas si la Camera de tortura. Aici vizitatorul poate achizitiona obiecte de arta si artizanat, materiale publicitare, diferite lucrari de specialitate, ilustrate, ghidul muzeului, ghidul orasului, albume, DVD-uri,
CD-uri.
Sala Arheologie
Expozitia se afla la primul nivel al Turnului cu Ceas. Aici, vizitatorii pot admira ceramica cu decor incizat si motive spiralo-solare apartinand culturii Sighisoara-Wietenberg (2200-1500 i.Hr.) din epoca bronzului mijlociu, copia unei vetre-altar (unul din cele mai vechi calendare din spatiul sud-est european), obiecte rituale, arme din epoca bronzului. Numele culturii arheologice Sighisoara-Wietenberg deriva de la Dealul Wietenberg, situat in apropierea podului de beton aferent soselei catre Targu Mures, unde au fost descoperite urmele materiale ale acestei culturi.
Sala mobilier taranesc
In aceasta incapere se doreste a fi prezentata o parte din „camera frumoasa” alcatuita din piese de mobilier taranesc din zona Tarnavei Mari. De mare valoare este si presa de ulei din anul 1767.
Sala Farmacie
In sala de la etajul al doilea Muzeul de Istorie adaposteste expozitia dedicata obiectelor medicale si farmaceutice. Alegerea sa nu este intamplatoare, in oras existand inca din Evul Mediu doua centre spitalicesti construite pe langa biserici si aflate in afara incintei orasului. La 1461 avem atestat spitalul de pe langa Biserica Sf. Anton iar in 1507 spitalul si Bisericuta leprosilor. Cele doua centre au functionat pana in secolul al XIX-lea. Tot acum apar mentionati primii medici ai orasului magistrul Pancratius Chirurgus si Johannes Barbitonsor. Existenta spitalelor a determinat si aparitia primilor farmacisti. Primul este mentionat de catre cronicarul Georgius Krauss la 1633 in persoana lui Andreas Bertramus, iar ulterior vor aparea si cele trei farmacii care vor deservi orasul pana in secolul al XX-lea: „La Corona (1700)”, „La Leul”(1720) si „La Vulturul”(1755).
Obiectele farmaceutice din colectie provin de la farmacia „La Vulturul” si cuprind recipiente din lemn (secolul XVII-XVIII), portelan si sticla(secolul XVIII). Prezenta truselor homeopatice a celor trei truse medicale (de chirurgie pentru amputari si ginecologica), existenta celor doua diplome de medic eliberate de Universitatea din Viena la 1865 respectiv de cea din Cluj la 1893.
Sala Mobilier
Inainte de a urca prin celebra scara in spirala privirea vizitatorului este atrasa de o frumoasa usa din lemn(1536). Aceasta usa este decorata cu motive vegetale, iar in partea superioara are inscriptionat un text in limba latina „Filius Christis Maria Mater”. Deasupra intrarii in sala de la nivelul 3 poate fi vazuta vechea stema din piatra a orasului cu deviza „Nomen Domini Turris Fortissima” („Numele Domnului este Turnul cel mai puternic”). In incaperea cu tavanul casetat se gaseste expozitia de mobilier din diferite perioade istorice. Piesele expuse, adevarate opere de arta, ne ofera o imagine a influentelor curentelor artistice si asupra modului de decoratie a mobilei. In centrul camerei se afla o masa databila in secolul al XVI-lea si refacuta la 1780 unde atat influenta goticului este evidenta prin ornamentele specifice cat si amprenta barocului prin picioarele mesei transformate o data cu refacerea ei.
Sala Breslelor
La etajul al patrulea frumoasa camera gotica adaposteste expozitia dedicata breslelor cuprinzand unelte, insemnele de breasla si produse mestesugaresti. Mestesugarii in Evul Mediu erau organizati in bresle (corporatii de tip patronal care aveau rolul de a reglementa productia si desfacerea eliminand concurenta dintre ateliere).
Prima reglementare a statutului lor pentru Transilvania dateaza din anul 1376. Expozitia cuprinde piese apartinatoare principalelor bresle din Cetatea Sighisoara- ale fierarilor, lacatusilor, cizmarilor, croitorilor, dogarilor, cojocarilor, cositorarilor. Dintre piesele expuse sunt de remarcat cele doua mecanisme pentru portile Cetatii, opera mesterilor lacatusi,frumosul pahar de mester din sticla cu inscriptia „Vivat Herr Schuster” (1762), cana mare cu capac realizata de mesterii cositorari, insemnul breslei cojocarilor si obiectul- reclama a unui atelier de palarieri.
Sala Ceramica
n vitrinele Muzeului vizitatorii pot cunoaste cateva piese interesante prin forma (cancee, cani, farfurii, plosti) si decor (motivul lalelei) apartinand ceramicii sasesti din Transilvania. Acestea au fost produse in ateliere de olari din Sighisoara, de pe Valea Hartibaciului, din zona Sibiu (motivul garoafei), Saschiz (tehnica sgraffitto-cobalt), Nemsa, Drauseni, Tara Barsei (motivul tablei de sah).
Mecanismul ceasului
La al cincilea nivel al Muzeului turistii pot admira ceasuri din diferite perioade: ceasul solar (gnomon in limba greaca), o nisiparnita de secol XVIII, ceasul de perete cu arc (secol XVII-XVIII), ceasornicele cu cuc. Aceste din urma instrumente de masurat timpul apar in secolul al XVIII-lea in zona Padurea Neagra din Germania si cunosc mai apoi o mare raspandire si in Transilvania. Expozitia mai cuprinde si ceasornice tip pendula din secolul al XIX-lea (semibiedermeier), inclusiv un ceas produs intr-un atelier sighisorean de catre mesterul Josef Schuller. Atentia vizitatorului este atrasa de mecanismul actual al ceasului din Turn, care constituie o comanda speciala a orasului Sighisoara in anul 1906. Mecanismul a fost executat de firma J.J. Fuchs&Sohn din Berna si este cuplat la curentul electric.
La mecanismul ceasului este conectata o platforma rotativa pe care sunt fixate sapte figurine, cele sapte zile ale saptamanii simbolizate de zeitati din panteonul greco-roman.
Balconul
La ultimul nivel al Turnului cu Ceas, balconul ofera o imagine panoramica asupra orasului Sighisoara, vechiul si noul fiind cele doua elemente pe care ochiul fin al turistului le poate percepe ca atare.
Program Muzeul de Istorie Sighisoara
15 mai-15 septembrie
luni inchis
marti-vineri 09,00-18,30
sambata-duminica 10,00-17,30
16 septembrie-14 mai
luni inchis
marti-vineri 9,00-15,30
sambata-duminica 10,00-15,30
Adresa web Muzeul de Istorie Sighisoara si Facebook Muzeul de Istorie Sighisoara