Obiective de vizitat in cetatea medievala Sighisoara

0
700
views

Sala farmacie din muzeul gazduit de Turnul cu Ceas din Sighisoara

In sala de la etajul al doilea Muzeul de Istorie adaposteste expozitia dedicata obiectelor medicale si farmaceutice. Alegerea sa nu este intamplatoare, in oras existand inca din Evul Mediu doua centre spitalicesti construite pe langa biserici si aflate in afara incintei orasului. La 1461 avem atestat spitalul de pe langa Biserica Sf. Anton iar in 1507 spitalul si Bisericuta leprosilor. Cele doua centre au functionat pana in secolul al XIX-lea. Tot acum apar mentionati primii medici ai orasului magistrul Pancratius Chirurgus si Johannes Barbitonsor. Existenta spitalelor a determinat si aparitia primilor farmacisti. Primul este mentionat de catre cronicarul Georgius Krauss la 1633 in persoana lui Andreas Bertramus, iar ulterior vor aparea si cele trei farmacii care vor deservi orasul pana in secolul al XX-lea: „La Corona (1700)”, „La Leul”(1720) si „La Vulturul”(1755).

Turnul fierarilor

Turnul Fierarilor din spatele Bisericii Mănăstirii a fost ridicat în 1631 pe temeliile vechiului Turn al Bărbierilor. Turnul are o decorație aparte, cu consolele, guri de păcura şi goluri de tragere. În trecut etajul superior al Turnului a adăpostit remiza de pompieri. In momentul de fata adaposteste un muzeu.

Casa Vlad Dracul

Domnitorul Vlad Dracul a locuit la Sighisoara in casa din actuala Piata a Muzeului. Prezenta sa este dovedita de celebra fresca “portretului cu turban” aflat pe peretele de vest al salonului de la primul etaj. Fresca aflata aici prezinta patru personaje, dintre care unul feminin, in costum vestic si unul in costum oriental cu turban. In opinia istoricilor de arta, aceasta este singura pictura care il reprezinta pe domnitorul muntean.

Casa Breselelor

Casa Breslelor gazduieste o expozitie de unelte, echipamente si masinarii utilizate in urma cu secole de mestesugarii din Sighisoara si din imprejurimi.