Povesti Sasesti: Misticul Johannes Kelpius, nascut intr-un sat mic langa Sighisoara, primul sas in America

0
3203
views

În galeria sașilor vizionari și excentrici care au scris istorie printr-un destin ieșit din comun, i-am amintit deja pe exploratorul Franz Binder, primul european care se aventura pe Nilul Superior, pe poetul Gusto Gräser, cel care avea să inspire romanele lui Thomas Mann și mișcarea Flower Power, pe Johann Martin Honigberger, medic de curte al maharajahului Ranjit Singh (Lahore, Pakistan), doctorul care a dat personajul romanului lui Mircea Eliade. Toți acești deschizători de drumuri, excentrici, vizionari, nebuni frumoși ai vremii lor, sunt exemple de povești uitate în arhivele unor muzee din lumea largă. La noi, multe dintre ele nu au fost spuse niciodată.

Continui aici lista acestor temerari excepționali cu un nume la fel de necunoscut în România ca și cei amintiți anterior: Johannes Kelpius (1673-1708), teolog și lider spiritual pietist, scriitor, muzician, primul sas care a ajuns în America. Povestea fascinantă a lui Johannes Kelpius este cercetată de centrul Historical Society of Pennsylvania, SUA, unde se află astăzi toate lucrările sale cunoscute. La trei secole după moartea lui Johannes Kelpius, în Statele Unite ale Americii este încă activă Kelpius Society, o organizație care încearcă astăzi promovarea și reconstituirea activității acestuia. Așa-numita Grotă a lui Kelpius, locul unde acesta a trăit izolat meditând, se găsește în Wissahickon Valley Park, Philadelphia.

Născut într-un sat mic de lângă Sighișoara, Johannes Kelpius a studiat la Tübingen, Leipzig și Altdorf, devenind un renumit teolog protestant pietist, scriitor și muzician. Kelpius a fost primul sas din Transilvania care ajungea în 1694 în America, cu mai bine de două sute de ani înaintea valului de imigranți de la începutul secolului XX. Kelpius este considerat unul dintre liderii mișcării spirituale pietiste, călătorind spre Pennsylvania alături de cei 40 de discipoli ai săi pentru a întemeia o colonie ideală, departe de dogmatismul Bisericii și de societatea decadentă a Europei. Retras într-o grotă, Kelpius avea să aștepte sfârșitul lumii, calculat de el pentru anul 1694, și a doua venire a Mântuitorului. Doctina pietistă a grupării sale a influențat de-a lungul secolelor mai multe secte și grupări spirituale. Citeste tot articolul pe Povesti Sasesti: Misticul Joahnnes Kelpius, primul sas în America. Photo Credit: Historical Society of Pennsylvania