ProEtnica goes Europe: Cel mai mare festival dedicat dialogului intercultural lansează programul evenimentului

0
2219
views

Asociația Centrul Educational pentru Tineret Sighișoara (ibz), în parteneriat cu Guvernul României – Departamentul pentru Relații Interetnice (DRI) și Consiliul Județean Mureș, organizează, în perioada 17-20 august 2017, ProEtnica – Festival Intercultural Sighișoara ediția a XV-a.
Timp de 14 ani, ProEtnica a fost o manifestare primordial naţională. Anul acesta, la ediția jubiliară de cristal, ne-am propus să facem primii pași spre internaționalizarea festivalului, bucurându-ne faptul că ni s-au alăturat parteneri externi, precum FUEN (Federal Union of European Nationalities), Institutul pentru Relații externe din Stuttgart (Institut für Auslandsbeziehungen Stuttgart) și Ministerul pentru Știință, Cercetare și Cultură al Landului Brandenburg al Republicii Federale Germania.
În același context, împreună cu Asociația Divers, organizăm Academia Interculturală de vară – ProEtnica, cu 20 de participanţi din ţările europene, care va începe pe data de 16 august și va dura până pe 21 august 2017.

Astfel ProEtnica își consolidează obiectivul de a promova România drept stat model pe plan european în ceea ce priveşte protecţia minorităţilor naţionale.
Proiectul este finanțat de către Departamentul pentru Relații Interetnice și Consiliul Județean Mureș, în calitate de parteneri, precum și de către Guvernul României, prin Ministerul Culturii și Identității Naționale și Municipiul Sighișoara, în calitate de finanțatori.
Pe scena principală, vor fi prezentate mai mult de 50 de spectacole artistice și va fi organizat un târg de arte și meserii, în care vor fi etalate diverse obiecte tradiționale, fabricate de către participanții aparținând minorităților naționale. În plus, o expoziție de artă plastică va prezenta lucrările artiștilor contemporani aparținând minorităților naționale, vor avea loc proiectii de film care abordează tema dialogului intercultural precum și 2 workshop-uri derulate de Asociația Lume Bună din București.

Fiecare zi de festival se va încheia cu un concert susținut de formații și artiști români. ProEtnica reunește mai mult de 600 de reprezentanți ai celor 20 de minorități naționale din România și le oferă o oportunitate de a împărtăși obiceiurile lor și de a se se angaja activ în dialogul intercultural, prin diferite canale și cu mijloace diferite de expresie, cum ar fi: artă tradițională, artă contemporană, cercetare științifică și mese rotunde. ProEtnica este un instrument care promovează drepturile de exprimare culturală a minorităților naționale și, în același timp, consolidează dialogul intercultural.
Astfel, ProEtnica contribuie la consolidarea păcii interculturale într-o societate pluralistă și democrată.
Programul orientativ al ProEtnica – Festivalul Intercultural Sighișoara, poate fi găsit pe site-ul oficial al festivalului: www.proetnica.ro
Punerea în aplicare a festivalului beneficiază în mod considerabil de sprijinul următoarelor instituții:

Parteneri media:
Televiziunea Română (TVR), Radio România Actualități, Radio România International, Radio România Tg. Mureș, Agerpres, Jurnalul Național, Observator Cultural, Algemeine Deutsche Zeitung, Hermannstädter Zeitung, Roportal, Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România, Punctul, Ziarul de Mureș, Zi de Zi, Târnava TV /Jurnalul Sighisoara Reporter, AJ SM ER Europa 21, Radio Son, Sighișoara Freelance Reporter, Dor de Ducă, www.infosighisoara.ro

Sponsori:
Coca-Cola și Ciuc