RadioSon: A fost reluata furnizarea energiei termice in sistem centralizat la Sighisoara. De ce apare Sighisoara pe locul I la pretul platit de populatie la gigacalorie?

0
620
views

S-a reluat furnizarea agentului termic in Sighisoara. Au fost pornite toate centralele de scara din blocurile ANL dupa cum a declarat directorul ATT Mircea Oprea Tonu.
Incepand de ieri, din 31 octombrie am pornit toate centralele termice de scara. Pana ieri erau in functiune sase, dar acum le-am pornit toate pentru ca temperaturile exterioare au scazut destul de mult. Am avut doua pompe arse cand le-am pornit dar le-am rezolvat ieri, nu e nici o problema, astazi toate sunt in functiune.

In ceea ce priveste informatia conform careia in Sighisoara pretul gigacaloriei este cel mai mare din tara, directorul ATT spune ca pretul de productie nu este mai mare decat in alte orase dar ca se plateste mai mult pentru ca nu se subventioneaza de la bugetul local o parte din aceste costuri. Este putin denaturata informatia. Pretul nostru de productie este de 397 lei/gigacalorie. Nici un producator de energie termica pe gaz nu poate produce sub 400 lei o gigacalorie, in Brasov se produce cu 472 lei, in Galati cu 460 lei, in Constanta 425 lei . De ce apare Sighisoara pe locul I la pretul platit de populatie la Gigacalorie? Pentru ca in conformitate cu Ordonanta nr 36/2006 care pana la un anumit moment prevedea obligativitatea administratiei publice locale de a subventiona cel putin 10% din pretul gigacaloriei, acea obligatie a disparut. In ordonanta se stipuleaza ca autoritatile administratiei publice pot aproba preturi locale ale energiei termice facturate populatiei mai mici decat preturile de producere. In Sighisoara nu s-a aprobat aceasta micsorare la gigacalorie, deci nu se da subventie si atunci populatia plateste la pretul de productie.

La exemplele pe care vi le-am dat inainte, la Brasov populatia plateste 199 lei, subventia este 273 lei/gigacalorie, la Galati populatia plateste 180 lei iar subventia este 280 lei, in Constanta populatia plateste 175 lei iar subventia este 250 lei, la Sighisoara pretul pe care il plateste populatia este 397 lei/gigacalorie, pretul de productie. Deci asta este realitatea, nu se poate produce gigacalorie sub 400 lei indifferent ce ai vrea sau cum ai vrea sa faci. # a declarat Mircea Oprea Tonu. Pentru ca sighisorenii din blocurile ANL sa poata plati gigacaloria la un prêt mai mic si implicit facturi mai mici la intretinere este necesara o hotarare a Consiliului Local care sa prevada subventionarea unei parti din costul de productie al gigacalorie.

STIRE OFERITA DE RadioSon Sighisoara