RadioSon: Licitatie uriasa la CFR: 624 de milioane de euro pentru reabilitarea a 28 de km de cale ferata intre Brasov si Sighisoara. Un traseu modificat si trei tuneluri in plan, dintre care unul in Mureni

0
966
views

Circa 28 de km de cale ferata intre localitatile Cata si Apata, parte din sectorul Brasov – Sighisoara de pe Coridorul IV feroviar, au fost scoase la licitatie pentru modernizare pentru circulatia cu viteza maxima de 160 km/h de catre CFR SA. Licitatia are o valoare estimata de circa 624 de milioane de euro si va beneficia de o finantare nerambursabila de circa 81,74% prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF). Sectorul vizat va presupune modificarea substantiala a traseului deja existent si constructia a trei tuneluri care, insumat, au o lungime de 12 km.

CFR SA a scos la licitatie, modernizarea subsectiunii Apata-Cata, parte a tronsonului feroviar Brasov – Sighisoara. Valoarea totala estimata a contractului este de 2,86 miliarde lei, fara TVA (623,24 milioane euro), sursa de finantare fiind asigurata de Comisia Europeana prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF), in proportie de 81,74%, iar cofinantarea in proportie de 18,26% de la bugetul de stat.
Perioada de executie a lucrarilor este de patru ani (48 luni) la care se adauga 60 luni perioada de notificare a defectiunilor. Termenul limita pentru primirea ofertelor este data de 15 noiembrie
Sectiunea presupune un traseu nou pentru linia de cale ferata din Transilvania, eliminand o bucla pe care vechea cale ferata o face in zona Apata-Ormenis-Augustin-Racos. Astfel, dupa statia Apata, traseul caii ferate “coteste” spre vest prin tunelul Ormenis, evitand bucla care trecea pe langa localitatea Augustin. Noul traseu, imediat dupa statia Racos, nu va mai face un “ocol” pe la Rupea, ci va merge drept, prin tunelul Homorod.
Proiectul prevede realizarea a trei tuneluri, doua dintre ele avand o lungime considerabila:
– Tunel Homord – 5 km
– Tunel Ormenis – 6,9 km
-Tunel Mureni – 700 metri

STIRE OFERITA DE RadioSon Sighisoara