RadioSon: O noua expoziția temporară este deschisa zilele acestea la Muzeul de Istorie Sighisoara

0
391
views

Din aprilie pana in iunie , la Muzeul de Istorie Sighișoara, poate fi vizitată Expoziția temporară “Obiectul trimestrului – Evantaiul”.
EVANTAIUL, un accesoriu mic, elegant, în prezent prea puţin băgat în seamă de lumea modei, se bucură de o istorie interesantă, din care doar o mică parte aparţine modei, din simplul fapt că el este mai degrabă un instrument al societăţii, au declarat organizatorii expozitiei.

Evantaiul a fost întâlnit în istoria multor popoare: greci, romani și chinezi. La început s-au folosit evantaiele fixe, care aveau formă circulară. În secolul al VIII-lea, japonezii au inventat evantaiul pliat, având ca sursă de inspiraţie aripile unui liliac. Dacă, la început evantaiul a fost folosit pentru înlăturarea insectelor, mai ales la Curtea Regală şi în Biserică, în secolul al XVIII-lea evantaiul devine un accesoriu al eleganţei, Franţa deţinând monopolul. La fabricarea lui se folosea orice: de la aur, argint, pietre preţioase la simple hârtii şi lemn.
Evantaiul a fost cândva şi obiectul unui limbaj secret prin care se comunica fără cuvinte.
Mai multe detalii despre Evantai vor afla cei care vor trece pragul Muzeului de Istorie si vor vizita expozitia temporara cu evantaie.

STIRE OFERITA DE RadioSon Sighisoara