RadioSon: S-a semnat contractul pentru constructia a trei noi lifturi la Spitalul Sighisoara

0
327
views

Termenul de finalizare a lucrarilor este 30.11.2021. Pentru valoarea lot unicat, doua din vechile lifturi manuale vor fi conservate istoric.

Astăzi conducerea Spitalului a avut o întâlnire cu reprezentanții Primăriei Sighișoara și aceasta după ce s-a semnat contractul pentru execuția lucrărilor pentru “Reabilitarea, restaurarea/înlocuirea platformelor ridicătoare din cadrul secției Medicale și a secției Chirurgie”.Vor fi amplasate două lifturi interioare și unul exterior iar vechilor lifturi li se va da valoarea istorică ce li se cuvine, potrivit managerului Spitalului Tanaszi Sarolta.

“Este o necesitate si pentru pacientii nostri, pentru angajatii nostri, sa putem functiona la nivelul secoilului acesta. Lifturile vechi au fost foarte frumoase, ceva unic in tara, vor fi conservate istoric iar pana la sfarsitul acestui an speram sa avem finalizata constructia noilor lifturi” a precizat Tanaszi Sarolta, managerul Spitalului municipal.

ȘI primarul municipiului Iulian Sirbu a declarat că moștenirea cultural trebuie păstrată, dar trebuie să ne și adaptăm zilelor noastre.

“Pana la finalul lunii noiembrie, vom avea trei lifturi noi la Spitalul Municipal Sighisoara. Astazi s-a semnat contractul de executia al lucrarilor. Astfel, celebrele lifturi cu funie sunt inlocuite. Era si timpul – din 1896. Au fost unice in Romania, insa a venit momentul sa ne adaptam zilelor noastre respectand, intr-adevar mostenirea culturala pe care o are orasul nostru.” a declarat primarul Sighisoarei.

Vechile lifturi cu tracțiune manuală, unicat în România, funcționau din anul 1896 la Spitalul Sighișoara. Acestea vor fi conservate, unul va ajunge la Muzeul de Istorie iar altul, ca parte a istoriei Spitalului, va fi pus in valoare pe o alee a unității spitalicești. Singurele lifturi manuale din România, care funcţionează în două clădiri ale Spitalului din Sighişoara încă din 1896, vor fi dezafectate, după ce Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR) a susţinut că nu deţine o procedură pentru a le autoriza.În anul 2015 s-a primit aviz de la Comisia de Monumente Istorice pentru montarea de noi lifturi la Spitalul municipal Sighisoara.Vechile lifturi, datează de la construirea spitalului, acum 125 de ani și au fost proprietatea doctorului Julius Oberth, tatăl lui Hermann Julius Oberth, unul dintre părinţii fondatori ai rachetei şi astronauticii mondiale, inventatorul duzei conice, piesă care a permis pentru prima dată rachetelor să ajungă în cosmos, dar şi inventatorul rachetelor V1 şi V2, folosite de Germania în cel de-al doilea Război Mondial. Imagine ilustrativa.

STIRE OFERITA DE RadioSon Sighisoara