Sala de arheologie a Muzeului de Istorie Sighisoara

0
1534
views

Expozitia se afla la primul nivel al Turnului cu Ceas. Aici, vizitatorii pot admira ceramica cu decor incizat si motive spiralo-solare apartinand culturii Sighisoara-Wietenberg (2200-1500 i.Hr.) din epoca bronzului mijlociu, copia unei vetre-altar (unul din cele mai vechi calendare din spatiul sud-est european), obiecte rituale, arme din epoca bronzului. Numele culturii arheologice Sighisoara-Wietenberg deriva de la Dealul Wietenberg, situat in apropierea podului de beton aferent soselei catre Targu Mures, unde au fost descoperite urmele materiale ale acestei culturi.

In continuare sunt prezentate descoperiri apartinand civilizatiei dace, ajunsa la apogeul sau in secolele I i.Hr. –I d.Hr. : vase rituale, fructiere, ceramica casnica, cesti dacice (catui), obiecte de podoaba si unelte dacice. Majoritatea exponatelor provin din asezarea dacica de pe Dealul Wietenberg care suprapune locuirea din bronzul mijlociu. Perioada romana este ilustrata in sala de arheologie cu exponate descoperite in cea mai mare parte la Podmoale-Burgstadel, zona situata langa Sighisoara. Aici au fost descoperite urmele unui castru roman de pamant apartinand legiunii XIII Gemina, care isi avea centrul la Apulum (Alba Iulia). Dupa retragerea trupelor romane pe locul fortificatiei s-a dezvoltat o asezare civila care a continuat sa dainuie de-a lungul secolului al IV-lea d.Hr.. Obiectele prezentate sunt din secolele II-III d.Hr. si cuprind : ceramica fina romana si opaite din ceramica si bronz, un altar inchinat zeului Mithra, varfuri de sulite romane, monede, diverse materiale tegulare cu inscriptia LXIIIG(Legio XIII Gemina), paviment roman si chiar o impresionanta baza de coloana de la un templu din asezarea civila.

Penultima vitrina a salii de arheologie expune obiecte din perioada migratiilor secolele III-V si VI_VII d.Hr. : vase de ceramica, piese de metal si piatra de traditie romana, o urna carpica (secolele III-IV), un vas ritual de traditie germanica (secolul al IV-lea). In ultima parte a expozitiei de arheologie se afla ceramica de secolele VIII-X Cultura Plaiurilor Transilvane. Ceramica apartinand acestei culturi se remarca prin decorul specific, constand din serii de impresiuni alungite realizate cu pieptenul, aranjate sub forma unor benzi orizontale, uneori intrerupte, combinate cu striuri verticale si benzi de valuri de tipul ghirlanda. Cultura nu are analogii in spatiul carpato-balcanic si sud-est european, putand fi atribuita populatiei locale din estul Transilvaniei.Citeste mai mult pe pagina Muzeul de Istorie Sighisoara pe pagina Sala arheologie. Foto Pintea Claudiu