Satul din Transilvania vizitat in 2016 de 45.000 de turisti

0
448
views

Conform vocea.biz Biertan, care se afla la doar jumătate de oră de Sighișoara, un sat săsesc de care turiștii străini se declară fascinați, dar românii abia au auzit. “În timp ce unii ajung aici pentru a-și cunoaște mai bine rădăcinile, respectiv cei din Germania, alții călătoresc și 10.000 de kilometri pentru a vizita această așezare veche de 700 de ani, cu biserica sa fortificată și casele sale tradiționale, venind din țări precum Japonia, Noua Zeelandă sau Chile.”

Biertanul face parte dintre primele așezări germane de sași din Ardeal fiind cuprins în cele „Două Scaune” (Mediaș și Șeica) în Diploma Andreeană (Andreaneum) din 1224. Localitatea Biertan este atestată documentar in 1283, într-un document alături de Mediaș și Moșna, toate trei localitățile aflate într-o competiție acerbă pentru obținerea centrului administrativ al celor „Două Scaune”. Astfel, fiecare din cele trei localități încerca să-și mărească renumele printr-o construcție sacră mai impunătoare și ornamentală.

Timp de 300 de ani, între 1572 și 1867, Biertanul a fost sediul episcopatului săsesc, aceasta favorizând construirea uneia dintre cele mai puternice cetăți țărănești din Transilvania, în jurul bisericii fortificate. În 1572, preotul Lucas Unglerus (din Biertan) este ales intendent suprem al comunității evanghelice din Transilvania, localitatea câștigând în importanță spiritual – religioasă ceea ce pierduse în plan administrativ în defavoarea Mediașului. În 1704, cetatea, deși foarte puternică, a fost luată prin surprindere de curuți, și devastată de aceștia; în timpul ocupației curuților, aceștia au furat vasele prețioase de cult, documente inestimabile și au violat criptele episcopilor în căutare de tezaure. Citeste tot articolul pe Vocea.biz / Foto © Adrian Baias 500px sau pagina de Facebook Adrian Baias