Sighisoara




Festivalul Sighisoara Medievala 2016

9 Iunie 2016

Actualizare 22 Iulie 2016

Actualul primar, Ovidiu Malancravean, a declarat ca festivalul nu se mai tine la data stabilita ca urmare a tergiversarii organizarii concursului de proiecte de catre fosta administratie a orasului si apoi a contestatiilor depuse dupa anuntarea proiectului castigator.

Sedinta de Consiliu local programata pe Vineri nu a mai avut loc deoarece Comisia juridica din Consiliul Local Sighisoara a dat aviz negativ proiectului declarat castigator, iar festivalul nu se mai tine anul acesta in ultimul week-end al lunii iulie.

"Comisia juridica din cadrul Consiliului Local al Municipiului Sighisoara, intrunita ieri pentru a analiza proiectul depus in baza Legii 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitatii nonprofit de interes general, inregistrat la Municipiul  Sighisoara sub nr. 13889/26.05.2016 de catre Asociatia Culturala 'Teatrul Scena', a dat aviz negativ, motivul fiind Anexa 5 din proiectul depus, respectiv Bugetul de venituri si cheltuieli, la punctul II lit. d presupune subinchirierea domeniului public care contravine regimului juridic al domeniului public. Totodata aceeasi comisie considera ca trebuie respectat si art. 136 din Constitutia Romaniei. In sedinta Consiliului Local Sighisoara se va dezbate si stabili data la care poate fi organizat Festivalul 'Sighisoara Medievala', astfel incat  festivalul sa se desfasoare in conditiile prevazute de lege", a aratat primarul.

Pentru anii urmatori, primarul municipiului Sighisoara, Ovidiu Malancravean a spus ca doreste sa faca din timp toate demersurile pentru organizarea Festivalului Sighisoara Medievala, brandul Sighisoarei, astfel incat sa nu se mai ajunga in aceasta situatie, unica in ultimii 24 de ani.

Malancravean a precizat ca va fi luata in discutie inclusiv varianta ca Primaria Sighisoara sa organizeze pe cont propriu acest festival, posibil la sfarsitul lunii august, inceputul lunii septembrie, dar ca deocamdata soarta "Sighisoarei Medievale" XXIV este incerta.

Actualizare 21 Iulie 2016

Comisia juridica din Consiliul Local a dat aviz negativ la proiectul Festivalului Sighisoara Medievala .

Se propune amanarea perioadei de desfasurare a evenimentului iar Consiliul Local va decide.
Intrunita in sedinta, Comisia juridica din cadrul Consiliului Local Sighisoara a considerat ca Anexa 5, bugetul venituri si cheltuieli, punctul I (1), litera b, presupune subinchirierea domeniului public ceea ce contravine regimului juridic al domeniului public. Aceeasi comisie considera ca trebuie respectat si art 136 din Constitutia Romaniei.

In aceste conditii, avizul Comisiei pentru organizarea Festivalului Medieval este negativ iar primarul Sighisoarei Ovidiu Malancravean a precizat ca in sedinta Consiliului Local se va decide asupra datei la care se va amana festivalul medieval din acest an.

„Comisia juridica din cadrul Consiliului Local Sighisoara s-a intrunit astazi pentru a analiza si a exprima un punct de vedere asupra dosarului depus de Asociatia Culturala Teatrul Scena. Avizul dat de aceasta comisie este negativ. S-au constatat mai multe nereguli in cazul acestui dosar. Una dintre nereguli, si poate cea mai importanta, este legata de bugetul de venituri si cheltuieli care la punctul I,(1), litera b, presupune subinchirierea domeniului public, ceea ce contravine regimului juridic al acestui domeniu. Personal, consider ca festivalul este o manifestare emblematica pentru orasul nostru, dar pentru ca acesta sa se desfasoare in legalitate, vom decide in sedinta Consiliului Local asupra datei la care ele se poate amana, astfel incat juridic el sa se desfasoare in conditii optime, normale si corecte.” Ovidiu Malancravean, primar Sighisoara.

Actualizare 15 Iulie 2016

Festivalul Sighisoara Medievala 2016 se poate organiza la data stabilita, respectiv ultimul week-end din luna iulie, din 29 pana in 31 iulie.

Cea de-a 24-a ediție a Festivalului Sighișoara Medievală, care va avea loc la sfârșitul lunii iulie, va fi influențată de geniul dramaturgului William Shakespeare, la împlinirea a 400 de ani de la moartea sa, și va avea titlul „Furtuna”, după opera scriitorului, a declarat, regizorul Liviu Pancu, directorul evenimentului.

Liviu Pancu a spus că, Teatrul Scena din Târgu Mureș castigator al selectiei de proiecte pentru acest eveniment face eforturi pentru ca evenimentul sa se desfasoare la data stabilita.
“ Suntem intr-o cursa contracronometru. Este pacat ca s-a ajuns intr-o astfel de situatie pentru ca Festivalul Sighisoara Medievala nu merita un astfel de tratament. “ a adaugat Liviu Pancu.

Actualizare 12 Iulie 2016

In data de 12 Iulie 2016, pe ordinea de zi a sedintei consiliul local a fost introdus la punctul 3: "Proiect de hotărâre  privind  desemnarea  reprezentaților Consiliului Local Sighișoara în Comisia  de evaluare și selecționare a proiectelor de finanțare  nerambursabilă  alocate  de la bugetul local al municipiului Sighișoara pentru activități nonprofit de interes  local, respectiv în Comisia de soluționare a contestatiilor.". In momentul de fata pana la solutionarea evaluarii si contestatiilor Festivalul Sighisoara Medievala nu beneficiaza de finantare.

Actualizare 28 Iunie 2016

Cea de-a 24-a ediție a Festivalului Sighișoara Medievală, care va avea loc la sfârșitul lunii iulie, va fi influențată de geniul dramaturgului William Shakespeare, la împlinirea a 400 de ani de la moartea sa, și va purta denumirea generică ‘Furtuna’, după opera scriitorului, a declarat azi, pentru Agerpres, regizorul Liviu Pancu, directorul evenimentului.

Liviu Pancu a declarat pentru Agerpres că, în urma unui concurs de proiecte organizat de Primăria Sighișoara, Teatrul Scena din Tîrgu Mureș a ieșit învingător cu proiectul ‘Furtuna’, care cuprinde zeci de reprezentanții teatrale, de magie, muzică și lupte cavalerești.

De la această ediție a Festivalului Sighișoara Medievală, pe lângă abundența de teatru, nu vor lipsi cavalerii, care creează animația, muzica medievală, muzica cultă, dar nici concursurile, unul dintre acestea fiind cel al tăietorilor de lemne.

Actualizare 24 Iunie 2016

In data de 25 Iunie 2016 odata cu constiuirea noului consiliu al municipiului Sighisoara pe ordinea de zi va fi introdus dezbaterea referitoare la evenimentul cultural Festivalul Sighisoara Medievala 2016

Actualizare 9 Iunie 2016

Festivalul Sighișoara Medievală 2016 a ajuns la cea de-a 24-a ediție. Festivalul va ține 4 zile, ultimul weekend din iulie, 29-31 Iulie 2016, fiind deopotrivă așteptat de turiștii culturali și de pensiunile din orașul-cetate. 

Tema anului trecut a fost: Menestreli și Trubaduri - 5 secole de muzică și teatru medieval. Printre ordinele cavalerilor medievali reprezentate în cetatea Sighișoarei s-au numărat Ordinul Cavalerilor Chigot (Bulgaria), Ordinul Cavalerilor Lup (Târgu Mureș), Ordinul Cavalerilor Artgotica (Sibiu), Cavalerii din Carpați (Deva), Ordinul Cavalerilor de Muhlbach (Sebeș).

Video deschidere Festivalul Sighisoara Medievala 2015





Daca ti-a placut articolul, urmareste Sighisoara Online si pe Facebook si Twitter!




Poti citi in continuare







Elsig Computers



Radioson
Blues Festival


Transart




PRIVACY POLICY - GDPR



Update cookies preferences