Archita, satul cu una dintre cele mai frumoase si bine conservate biserici fortificate din Ardeal

1
2217
views

Archita este situată între Saschiz și Beia, localitatea are denumirea germană Arkeden, care și-ar putea trage numele de la toponimul maghiar Erked sau de la un antroponim germanic (Archo sau Ercho), numele ei fiind prima oară amintit în 1356 sub forma Ercud. A fost fondată de sași în preajma anului 1200, după strămutarea coloniștilor secui care ocupau aceste meleaguri.

Ansamblul de la Archita se află în centrul comunei și este bine conservat. Are o incintă dublă și se mai păstrează șapte turnuri de apărare din cele nouă care existau cândva. În mijlocul incintei se afla o bazilică romanică cu trei nave, cu turn masiv, datând din ultimul sfert al secolului al XIII-lea.

Fortificatia contine o incinta dublă si are o formă dreptunghiulară, caracteristică începutului secolului al XVI-lea, și șapte dintre cele nouă turnuri inițiale, precum și drumul de strajă al curtinelor exterioare.

“În mijlocul satului, la intersecția dintre drumurile principale, se află una din cele mai frumoase și bine conservate biserici fortificate din Ardeal. 7 din cele 9 turnuri originale s-au păstrat și au fost readuse la forma și starea inițiala prin restaurările din ultimii ani.” citeste continuarea pe Archita, satul cu un singur sas și o biserică fortificată pe blogul Travel the World – Blog de călătorie şi fotografie

Sursa text Wikipedia – Archita si Travel the World – Blog de călătorie şi fotografie
Foto Octavian Manescu – Operă proprie

1 COMMENT

Comments are closed.