Central Underground anunță Deschiderea Oficială a expoziției permanente despre “viața românilor în perioada comunistă”

0
1009
views

Expoziția este situată în subsolul Central Park Hotel din Sighișoara. Această cladire a aparținut lui Joseph B. TEUTSCH, fiul unui comerciant renumit de origine germană. În perioada comunistă această clădire a găzduit diferite instituții publice în timp ce subsolul a fost folosit drept cramă de vinuri care și acum își mai păstrează aroma pentru cei care își amintesc acest lucru. Restaurarea clădirii a început în 2009 și s-a sfârșit în 2013 dar subsolul a fost doar parțial folosit. Transformându-l în muzeu este într-un fel și un tribut pentru Joseph B. TEUTSCH care era pasionat de artă și literatură. De aceea astăzi subsolul și-a schimbat destinația pentru a găzdui o expoziție permanentă, unică în România, despre viața românilor în perioada comunistă. Printr-o inițiativă privată străină, această primă expoziție permanentă are la bază interviuri realizate de un cetățean francez cu români cu vârste diferite, ce au trăit în acea epocă. Spațiul va fi utilizat și pentru expoziții temporare de artă și piese de teatru ale actorilor locali, seri tematice și de film, concerte.

Ideea acestui spațiu cultural și mai ales cea a expoziției permanente a venit din partea doamnei Angelique JARRET, cetățean francez. După o scurtă excursie în Transilvania și apoi o perioadă de 6 luni petrecută aici, Angelique a dorit să afle mai multe lucruri despre români, istoria și personalitatea acestora. Din păcate nu a găsit niciun muzeu dedicat istoriei recente a României și astfel a cules informațiile referitoare la această perioadă din discuțiile purtate cu oamenii locului și din amintirile acestora. Așa a luat naștere acest proiect. Ideea a fost bine primită de comunitatea locală, iar inițiativa a fost urmată cu entuziasm și susținere și de parteneri ca asociațiile Wild Carpathia și Centrul de Voluntariat Sighișoara (CEVOS), Sighișoara Tour Guide – Dacia 1310, Central Park Hotel și Cesiro S.A. A început o colaborare strânsă cu persoane private și juridice, care au colectat artefacte din perioada comunistă și au contribuit la dezvoltarea conceptului. A urmat și o serie de interviuri. Acum este realizată o adevărată colecție de obiecte, cărți, fotografii, amintiri și suveniruri personale ale donatorilor. Toate acestea sunt expuse alături de date istorice și vor fi prezentate publicului în fiecare zi începând din 24 august 2018, în subsolul Central Park Hotel din Sighișoara, între orele 10:00-13:30 și 14:30-19:00 (ultimul acces la orele 18:30), de marți până duminică pe toată perioada verii.

Expoziția vă conduce prin câteva încăperi ce vă vor transporta în timp, de la sfârșitul Celui de-al Doilea Război Mondial până la Revoluția Română din 1989. Alături de datele și faptele istorice veți asculta muzica acelor timpuri, discursuri înregistrate, secvențe de interviuri despre viața de atunci cu care este încă posibil să relaționați. Expoziția nu este definitivată fiind într-o continuă evoluție: vor avea loc noi interviuri, noi obiecte și fotografii își vor găsi locul în cadrul acesteia, mai multe proiecții vă vor introduce în epocă pentru a înțelege mai bine viața și istoria acelei perioade în România.
Scopul principal al demersului este cel informațional, atât pentru generațiile prezente cât și pentru cele viitoare. Învățând, înțelegând, fiind conștienți despre trecut ne este util pentru a nu-l repeta și pentru a ne explica prezentul! De aceea din 24 august 2018 în subsolul Central Park Hotel, Sighișoara, între orele 10:00-13:30 și 14:30-19:00, de marți până duminică pe toată perioada verii, sunteți invitați să descoperiți amintiri, date, fapte și artefacte din perioada istorică recentă a românilor! Veniți să aflați mica istorie din spatele celei mari! Expoziția este adecvată pentru orice vârstă și este într-o continuă evoluție.

Contact Central Underground:
https://www.facebook.com/CUnderground.Sighisoara/

Adresa:
Str. Herman Oberth Nr.25, Sighișoara, jud. Mureș, România
0757 966 775 / Centralunderground.sighisoara@gmail.com