Parada Carnatilor Sfantu Gheorghe

0
525
views

Parada Cârnaților este cel mai longeviv eveniment de promovare a gastronomiei din Ținutul Secuiesc. Este vorba de un concurs care în toamna lui 2017 a ajuns la Ediţia XV şi care a fost lansat de Consiliul Judeţean Covasna, după modelul „ Csabai Kolbászfesztivál” din Békéscsaba, Ungaria. Concursul se desfăşoară împreună cu Festivalul Verzei, legumă pe care toţi gurmanzii o preferă mai ales în compania cârnatului. Varza a devenit una dintre cele mai cultivate legume în zona Tg. Secuiesc, ocupând locul doi în rândul produselor agricole, după cartofi.

Cea de a 15-a ediţie a Paradei Cârnaților și Festivalul Verzei se vor desfășura în Piața Centrală a municipiului Sfântu Gheorghe, în perioada 27-29 octombrie. Echipele înscrise în concurs vor fi alcătuite din mai multe generații – membrii de familie, prieteni, colegi de serviciu –, care împreună vor crea o atmosferă specială, cu mese frumos împodobite, cu prezentări inedite de produse, fiecare tabără având de apărat un mare secret: rețeta din care vor pregăti cârnații.
De la lansarea ei cu 15 ani în urmă, această Sărbătoare culinară de toamnă a avut drept miză promovarea regiunii, prin produse tradiționale care ţin de gastronomia secuiască. Peste tot în lume, tradiţiile culturale ale unor comunităţi reprezintă componente extrem de importante în promovarea turismului, inclusiv obiceiurile culinare, care reprezintă puncte de atracţie pentru vizitatorii de pretutindeni, mereu în căutarea de produse savuroase şi sănătoase, aşa cum sunt recunoscute şi preparatele specifice bucătăriei secuieşti.

Eveniment organizat de Consiliul Județean (CJ) Covasna, Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în județul Covasna, ASIMCOV – Asociația Întreprinderilor Mici și Mijlocii Covasna, SVESZ – Asociația Unităților de Alimentație Publică Sfântu Gheorghe.