RadioSon: Cel mai mare proiect de restaurare din ultimii ani din Cetatea Sighișoara realizat cu fonduri proprii

0
434
views

Reprezentanţii Bisericii Evanghelice din Sighişoara au declarat că restaurarea unuia dintre cele mai vechi monumente istorice din Cetatea Medievală, Biserica Mănăstirii, care costă circa 1 milion de euro, este unul dintre cele mai mari proiecte de restaurare din ultimi ani realizați în Cetate și că lucrările se realizează din fondurile Consistoriului Evanghelic.

“ Acel simț al răspunderii pentru moștenirea primită de la strămoși ne-a determinat să derulăm acest proiect. După ce am finalizat lucrările la Biserica din Deal, în anul 2004, am început demersurile pentru acest proiect. A fost foarte multă documentație necesară, aproape 15 ani în care am putut obține tot ce a fost necesar iar lucrările efectiv le-am început în anul 2019” a declarat Bruno Fröhlich, Prim Preot al Parohiei Evanghelice CA Sighișoara.
Inițial lucrările trebuiau finalizate anul trecut dar din cauza pandemiei data de finalizare a fost devansată și acum se speră ca acestea să fie finalizate până în toamnă.
Până atunci slujbele pentru credincioșii evanghelici din zonă se desfășoară în Biserica din Deal unde sunt condiții pentru respectarea măsurilor sanitare.
La Biserica Mănăstirii se realizează lucrări la vitralii, fațadă, sarpante, tencuiala și zidăria de epocă, peste tot unde timpul și-a pus amprenta, a precizat Bruno Fröhlich.

“Finanţăm lucrarea din fonduri proprii, statul roman nu ne-a ajutat cu nimic. Noi am avut noroc că am dobândit două clădiri care au fost naţionalizate în 1948, e vorba despre două şcoli. Le-am vândut şi din acei bani facem restaurarea, lucrarea costă aproape 1 milion de euro. “ spune prim preotul sighișorean precizând și că s-a mizat și pe fonduri europene, dar nu s-a reușit atragerea lor pentru că nu este biserică fortificată, cum sunt deschise liniile de finanțare.
Lucrarea de restaurare a Bisericii Mănăstirii este complexă şi a necesitat participarea a numeroase echipe specializate atât în construcţii, dar și a unor restauratori de vitralii, fresce, șarpante și lucrări executate în piatră.
Biserica Mănăstirii a fost ridicată în zona unei mănăstiri dominicane iar forma actuală a bisericii datează din anul 1677
După finalizarea lucrărilor de restaurarea aceasta va fi redată circuitului turistic.

STIRE OFERITA DE RadioSon Sighisoara