RadioSon: In 7 si 8 august avem Sarbatoarea Tuberozelor la Hoghilag

0
369
views

Evenimentul a reprezentat și la edițiile anterioare o atracție pentru vizitatori, nu doar din zonă ci din toată țara.

Și anul acesta, în cadrul evenimentului suntem asteptati la turul culturilor de tuberoze, pe care-l putem face si pe biciclete, vizitand, totodata, si Bisericile Fortificate din imprejurimi.

Putem participa si la ateliere creative, dedicate tuberozelor si primului sat de cultivator de tuberoze, din Romania.

Tuberoza de Hoghilag va fi prima floare din România şi a treia din Europa protejată la nivel european, producătorii din Hoghilag urmând să depună la Ministerul Agriculturii, în data de 7 august, în prima zi a Sărbătorii documentaţia pentru evaluare în vederea obţinerii ulterioare din partea Comisiei Europene (CE) a Indicaţiei Geografice Protejate (IGP).

În prezent, la Comisia Europeană în registrul indicaţiilor geografice mai sunt doar două flori înregistrate: Azaleea de Gent din Belgia şi Trandafirul de Szoregy din Ungaria. Avantajele pentru producători în urma certificării calităţii unui produs cu IGP sunt multiple: notoritate la nivelul UE, dar și măsuri de finanţare dedicate naţionale şi europene.

Tuberozele sunt originale din Mexic, iar în zona noastră au fost cultivate pentru prima dată în anul 1963.

În momentul de față la Hoghilag, la 15 km de Sighișoara, sunt aproximativ 40 de cultivatori de tuberoze, jumătate dintre ei cultivând planta intensiv, în scop comercial, iar cealaltă jumătate ca hobby şi în scop decorativ.

STIRE OFERITA DE RadioSon Sighisoara