RadioSon: “Tuberoza de Hoghilag” – prima floare din Romania ce se doreste a fi certificata european

0
442
views

Localitatea Hoghilag, o comună aflată la 16 km de Sighișoara, în județul Sibiu, este recunoscută de câțiva ani drept Tărâmul Tuberozelor.
Asociația “Centrul de Excelență pentru Promovarea Comunei Hoghilag” lucrează în această perioadă la documentația pentru înregistrarea “Tuberozei de Hoghilag” ca Indicație Geografică Protejată, a treia floare din Uniunea Europeană care va fi certificată european, și prima din România.

Potrivit primarului comunei Hoghilag Nicu Lazăr, au început demersurile pentru certificarea acestei flori, recunoscută pentru frumusețea sa, și căreia îi este dedicat și un festival în Hoghilag.
“Certificarea înseamnă protecție europeană pentru această floare, dar va ajuta și producătorii să acceseze mai ușor scheme de finanțare la nivel european și național, iar pentru comună înseamnă o mai bună deschidere și la nivel turistic”, după cum a declarat primarul Lazăr.

După o pauză de un an, datorată contextului pandemic, anul acesta autoritățiile din Hoghilag își propun organizarea Sărbătorii Tuberozelor, în perioada 7-8 august, cu câteva zile de decalare față de perioada obișnuită, date fiind temperaturile scăzute, și pentru ca vizitatorii să se bucure de maximum de înflorire a tuberoze pe care participanții le vor putea culege direct din plantație.
După ce va primi recunoașterea, tuberoza de la Hoghilag va fi singura floare de la noi din țară certificată la nivel european.
Până acum beneficiază de această certificare: trandafirul de Szoregi din Ungaria ș i Azaleea de Gent din Belgia.

STIRE OFERITA DE RadioSon Sighisoara