S-a inaugurat ProEtnica 2017 – Festival Intercultural de la Sighisoara, Editia a XV-a, cel mai mare festival Intercultural in Europa, Sighisoara, 17-20 august 2017

0
1453
views

La Sighisoara, s-a deschis , joi, 17.08.2017 ediția a XV-a a Festivalului ProEtnica – cea mai amplă manifestare cultural-artistica din România, dedicată dialogului intercultural.
Festivalul are loc în perioada 17-20 august 2017 și este organizat de Asociația Centrul Educațional pentru Tineret Sighișoara şi este finanțat de către Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României și Consiliul Județean Mureș, în calitate de parteneri, precum și de către Guvernul României, prin Ministerul Culturii și Identității Naționale și Municipiul Sighișoara, în calitate de finanțatori.

Evenimentul se bucură și de sprijinul Ambasadei Republicii Federale Germania București, Institutul Cultural Român din cadrul Guvernului României, Centrul Național de Cultură a Romilor din cadrul Guvernului României, Institutul Cultural Român, FUEN (Federal Union of European Nationalities), Institutul pentru Relații externe din Stuttgart (Institut für Auslandsbeziehungen Stuttgart) și Ministerul pentru Știință, Cercetare și Cultură al Landului Brandenburg al Republicii Federale Germania.
Un element de noutate este organizarea, in marja Festivalului, împreună cu Asociația Divers, a Academiei Interculturale de vară, cu 20 de participanţi din ţările europene.
Într-o alocutiune rostită la deschiderea oficială, directorul Festivalului, Volker Reiter a subliniat că ProEtnica are menirea de a consolida pacea interetnică în societate și prin aceasta, contribuie, nemijlocit, la stabilitatea statului român care protejeaza minoritățile naționale și încurajează dialogul intercultural și interetnic. Obiectivul nostru, a mai spus directorul festivalului, este de a promova România drept stat model în ceea ce privește protecția minorităților naționale.
Timp de patru zile, pe scena festivalului, vor fi prezentate mai mult de 60 de spectacole artistice iar în cetate va fi organizat un târg de arte și meserii cu obiecte tradiționale fabricate de către participanți. O expoziție de artă plastică va prezenta lucrări ale artiștilor contemporani aparținând minorităților naționale, precum și 2 workshop-uri. Fiecare zi a festivalului se va încheia cu un concert susținut de formații și artiști din rândul minorităţilor.
In prima zi a manifestarii, au urcat pe scenă fomații artistice ale Uniunii Culturale a Rutenilor, Uniunii Bulgare din Banat, Asociației Macedonenilor, Federației Comunităților Evreiești, Ligii Albanezilor, Uniunii Ucrainenilor, Uniunii Elene.

ProEtnica reunește mai mult de 700 de reprezentanți ai celor 20 de minorități naționale din România și le oferă oportunitatea de a împărtăși obiceiurile lor și de a se se angaja activ în dialogul intercultural prin diferite canale. În felul acesta, Festivalul contribuie la consolidarea păcii interculturale într-o societate românească pluralistă și democrată. Foto Valentin Pascu