Șezătoare urbană multiculturală de meșteșuguri

0
880
views

Haideți cu noi la șezătoarea urbană!

Pe 27 și 28 septembrie organizăm evenimentul expozițional cu demonstrații „Meșterim – Șezătoare urbană multiculturală de meșteșuguri”. Acesta este parte a proiectului „Meșterim – Educație interculturală prin experimentare și demonstrare”, co-finanțat de Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României.

Pe durata a două zile, în intervalul 10:00 – 21:00, în Piața Cetății din Sighișoara, vă invităm, cu mic și mare, să-i vizitați pe cei 30 de meșteșugari pricepuți veniți de departe, din diferite colțuri ale României, de etnie romă, maghiară și săsească. Ei își vor expune și promova, alături de meșteșugari români, obiectele lucrate în perimetrul Pieții Cetății din Sighișoara.

Meșteșugarii noștri vor interacționa cu publicul larg și vor arăta, în cadrul atelierelor demonstrative, tainele meșteșugurilor lor, folosind materiale sau tehnici tradiționale. Sunt pregătiți să lucreze LIVE și să dea de lucru și celor care le vizitează standul și sunt dornici să învețe meșteșuguri faine.

În plus de asta, timp de patru ore pe zi, alți cinci meșteri meșteșugari vă așteaptă la sesiuni interactive de demonstrații. Aici aveți șansa să învățați secretele unor meșteșuguri interesante, unele pe cale de dispariție:
– tehnica Ebru – arta picturii pe apă,
– împletituri de nuiele,
– pictură pe obiecte decorative din lemn,
– arta curelăriei
– meșteșugul țesutului de cojoace tradiționale săsești.

Pe lângă toate astea, în cele două zile ale evenimentului, am pus la cale un program artistic multicultural, vizitatorii fiind invitați să ia parte la momentele de animație teatrală tematică, la reprezentații de dansuri populare aparținând diferitelor etnii și la concerte.

Vineri, tot în prima zi a evenimentului, începând cu ora 11:00, ne vedem la Sala Sander din Sighișoara. Aici lansăm „Cafeaua culturală”, o platformă de dialog intercultural, ziua având o componentă dedicată instituțiilor și organizațiilor implicate în activități interculturale. După lansare, sunteți așteptați la o expoziție senzorială multiculturală în care vă puteți bucura de o varietate largă de gustări tradiționale prezentate în cadrul unui brunch, dar și de o expoziție inedită cu obiecte lucrate manual de copii din Viscri, Mălâncrav, Alma Vii și Archita. Pentru înscrieri la „Cafeaua culturală” este nevoie să vă înscrieți pe adresa lbunescu@mihaieminescutrust.org.

Se întâmplă lucruri și în Piața Muzeului. Aici atmosfera va fi animată de voluntari și artiști din zonă, ce vor implica copiii și tinerii în activități interactive, de creație, de cunoaștere reciprocă și concursuri, toate având ca scop facilitarea socializării interetnice și interculturale.

Trebuie să vă spunem că intrarea la expoziție și participarea la ateliere sunt gratuite.

Programul evenimentului (poate suferi modificări):

Vineri, 27 septembrie 2019

Piața Cetății

Ora 10.00 – Deschiderea festivă a activităților de educație interculturală
Ora 11.00 – Ateliere experimentale de educație interculturală
Ora 16:00 – Show al trupelor de dans coordonate de domnul Cornel Câmpian, K-BOOM și Diamonds.
Ora 17:00 – Animație teatrală tematică cu Teatrul T.A.C.T „O capră, doi iezi și un lup”
Ora 18:00 – Recital Daniela Costea acompaniată de Sidonia Șanta la clape
19:00 – Concert cvartet OUTIS din București

Sala Sander

Ora 11.00 – „Hai la o cafea culturală!” – lansarea unei platforme de dialog intercultural (participare pe bază de înscriere la adresa: lbunescu@mihaieminescutrust.ro)
Ora 13.00 – Expoziție senzorială multiculturală – gustări tradiționale, obiecte lucrate manual de copii în cadrul proiectului „Micul Arhitect” finanțat de Ordinul Arhitecților din România

Piața Muzeului

Ora 17.00 – Jocuri interactive de socializare culturală pentru copii și
tineri pregătite de voluntari
Ora 21.00 – Încheierea activităților

Sâmbătă, 28 septembrie 2019

Piața Cetății

Ora 9.00 – Deschiderea șezătorii
Ora 11.00 – Ateliere experimentale de educație interculturală
Ora 16:00 – Animație teatrală tematică cu Teatrul T.A.C.T din Sighișoara, „Corbul și vulpea”
Ora 17:00 – Grup de dans tradițional săsesc
Ora 17:30 – Ansamblul de dansuri Târnava Vânători
Ora 18:00 – Concertul grupului de Jazz „JamBridge” din Târgu Mureș

Piața Muzeului

Ora 12.30 – Jocuri interactive de socializare culturală pentru copii și tineri pregătite de voluntari
Ora 21.00 – Încheierea activităților de educație interculturală

Proiectul se desfășoară sub sloganul „Diversitatea inspiră!” Haideți să vă convingeți cât de adevărat este! Ne vedem la Sighișoara!

Evenimentul se desfășoară cu sprijinul Primăriei Municipiului Sighișoara.

Partenerii noștri:
– Transylvania Live
– PROLEG GUARD SECURITE