Singurul schelet complet al unui bizon de stepa din Romania descoperit in 1900 la Sighisoaraeste se afla expus la Muzeului de Istorie Naturala din Sibiu

0
2073
views

Scheletul de bizon de stepă Bison priscus, de vârstă Cuaternară, găsit la Sighişoara în 1900, expus în sectorul Paleontologic al expoziţiei generale a muzeului a fost dezgropat şi preparat de către Moritz von Kimakowicz, contribuind apoi alături de Otto Phleps (1868-1928) la descrierea acestuia în periodicul muzeului. Este singurul schelet complet din România aparţinând acestei specii extincte. În fotografia din vitrină, ilustrând procesul de dezgropare a specimenului, se află şi Moritz von Kimakowicz.

In Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu, secţie a Muzeului Naţional Brukenthal, se află expuse câteva piese fosile din colecţia Societăţii unde se poate admira un exemplar de Bison priscus, strămoşul zimbrului european şi al bizonului, respectiv bourului din America de Nord. Scheletul de zimbru este foarte valoros pentru că este complet, toate oasele fiind găsite.

Descoperit în anul 1900 într-o carieră de piatră din Sighişoara a fost restaurat si montat astfel încât la 8 ianuarie 1901 putea fi admirat în expoziţia permanentă a muzeului. Înălţimea acestui strămoş al bourului european este de 180 cm, în timp ce dimensiunile unei vite actuale nu depăşesc 125 cm.