Cum s-a nascut primul Festival Medieval

0
14370
views

Prin 1991 o trupa de tineri nebuni a poposit in burgul Sighisoarei in turneul cu spectacole stradale numit TRANSILVANIA 91. Tinerii (Misu, Gabi, Barbara, Luminita, Sevil, Otilia, Jana, Remus…) erau reuniti in Compania de Arta STUDIO 24 de la Casa de Cultura a Studentilor din Bucuresti si hotarâsera sa plece prin tara cu spectacole de tip happening ce cuprindeau momente de poezie, dansuri si muzica. Traseul urmat era Bucuresti, Brasov, Sighisoara, Alba Iulia, Sibiu, Targoviste. Spectacolele se numeau “Jazz – Improvizatia vietii noastre” si “Improvizatii medievale”. Dupa ce au jucat in Piata Centrala – fara afise, publicatii in presa si multe altele ce se utilizeaza acum – si au bucurat turistii si trecatorii, tinerii au plecat sa gaseasca un loc unde sa poata sa-si puna corturile. Au fost opriti de un cetatean (locuitor al cetatii – Ion pe numele lui) caruia i-a placut mult ce am prezentat si le-a spus ca ar putea sa-si puna corturile langa Turnul Cismarilor. Zis si facut…

A doua zi un alt spectacol de asta data cu “Improvizatii medievale”… Frumoasa Cetate parca reinvia, publicul ad-hoc plutea in timp … Si ceva ii lega pe acei tineri de Cetate. Anul urmator sigur urmau sa revina. Numai ca revenirea a fost mai devreme. Afland de ispravile lor TVR le-a solicitat colaborarea pentru un serial dedicat Sighisoarei. Si cum nu era loc de NU iata-i “descalecand” din tren in miez de noapte de toamna in Sighisoara. Numai ca un grav accident a amanat toata aceasta filmare, iar tinerii ambulanti reuniti intr-o camaruta din singurul hotel se gandeau cum sa faca sa joace ceva a doau zi. Misu si Gabi in vorba cu Ion (cetateanul) se gandesc cum sa faca sa se intample ceva mai des in Cetate.

Din vorba in vorba se naste ideea unui Festival medieval, dupa ce s-a trecut si prin ideea unui Carnaval. Si 1992 ii gaseste pe cei din SCAT CONCRET (in care se aflau si cei de la STUDIO 24) sub indrumarea lui Gabi si Misu in plina efervescenta de a transpune cat mai repede ideea in practica. Se gasesc posibilitati de finantare la MTS si FTMB si sprijin de la CCSB. Colaborare cu TVR prin regretata JANA GHEORGHIU. Colaborare la UNITER si ATF. Si in cele din urma se gaseste si un partener, relativ local, din Tg.Mures: Organizatia Democartica a Tineretului MURES (reprezentat de Traian Marcu si Dana Popescu). Cu chiu cu vai se obtine aprobarea colaborarii Primariei din Sighisoara – Primarul de atunci spunea pe sub mustatile sale stufoase, razand, ca acest Festival nu o sa prinda si nu o sa aduca nimic orasului. Si sa nu uitam ca se gaseste si un sponsor principal Rank – Xerox, al carui Director general, domnul Popa – originar din Sighisoara, era un vizionar precum initiatorii Festivalului. In cele din urma se stabileste ca Festivalul sa aiba loc in luna mai, in coordonarea regizorala a excelentei sale doamna Catalina Buzoianu si colaborarea unor artisti de la Teatrul National din Bucuresti cu participarea tinerilor studenti si artisti indragostiti de spectacolul vechilor ambulanti. Si iata cum Prima editie a Festivalului de Arta Medievala de la Sighisoara – Primul Festival din Romania de acest gen – si-a deschis portile in animatia celor de la STUDIO 24 cu acorduri din DANSUL TRANSILVAN ( cantecul de baza de mai tarziu al “Truverilor“). Multumim Mediovalia / TRUVERII pentru acest articol.