RadioSon: În derulare studiile pentru restaurarea Cetății Medievale Sighișoara

0
201
views

O echipă mixtă formată din istorici, arheologi, dendrocronologi și peisagişti lucrează zilele acestea la elaborarea studiilor de fundamentare ale proiectului de restaurare a Cetăţii Medievale a Sighişoarei.

Arheologi ai Dendrolab din Miercurea Ciuc realizează în aceste zile cercetări dendrocronologice la Turnurile din Cetate. Aceștia au prelevat inele din grinzile de lemn urmând a analiza și a data aceste mostre.

În luna septembrie, Primăria Sighişoara şi Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) au semnat contractul pentru realizarea studiilor de fundamentare prin care vor fi stabilite detaliile tehnice şi istorice care vor sta la baza proiectului de restaurare a Cetăţii Medievale.

Restaurarea se va realiza în urma unui concurs internațional de soluții, conform unui regulament stabilit de UNESCO si Uniunea Internaţională de Arhitectură (UIA).

În 2019, directorul Institutului Naţional al Patrimoniului, Ştefan Bâlici, a anunţat în cadrul conferinţei “Patrimoniul european: experienţe comune şi particularităţi regionale”, din cadrul programului oficial al Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene, că Cetatea Medievală a Sighişoarei, va fi restaurată în urma unui concurs internaţional de soluții .
Organizarea concursului internaţional de soluţii pentru restaurarea şi punerea în valoare a ansamblului Fortificaţiilor Sighişoarei, cu sprijinul Institutului Naţional al Patrimoniului, va fi o premieră pentru România, iar la baza acestuia vor fi sta studii ample şi cercetări necesare elaborării proiectului tehnic.
Proiectul final nu va cuprinde doar restaurări, amenajări şi funcţionalizări ale fortificaţiilor medievale, ci se va extinde şi la aleile şi parcurile din Cetate.

Restaurarea şi punerea în valoare a fortificaţiilor medievale ale oraşului se vor desfăşura prin Programul Naţional de Restaurare a Monumentelor Istorice, în cadrul unui parteneriat între Municipiul Sighişoara şi Institutul Naţional al Patrimoniului.

STIRE OFERITA DE RadioSon Sighisoara