ProEtnica 2019 – Timp de 5 zile Sighişoara devine capitala interculturală a Europei

0
2768
views

Asociaţia Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret (ibz) Sighişoara, împreună cu Organizaţiile Minorităţilor Naţionale, organizează în perioada 21 – 25 august 2019 ediţia a XVII-a  „ProEtnica – Festival Intercultural Sighişoara”.

Peste 600 de reprezentanți din partea tuturor etniilor din România vor participa la evenimentul de la Sighișoara. Programul este foarte bogat. Anul acesta am accentuat latura culturală a festivalului, mai mult decât în anii trecuți, prin crearea unei secțiuni noi în program, și anume Salonul literar, unde scriitori ai minorităţilor naţionale, precum şi scriitori care scriu despre minorităţi îşi prezintă operele, organizează dezbateri, lecturi, prezentări, expoziţii, lansări de carte. În cadrul acestei secțiuni, sunt invitați: Mircea Dan Duța împreună cu poeta Anca Iulia Beidac, Mariana Gorczyca, Péter Demény, Maria Dobrescu și Miruna Olteanu.

Secțiunea deja consacrată Agora dialogului interculturaleste, de asemenea, bogată, în acest an. Prelegerile, mesele rotunde, simpozioanele, dezbaterile menite să promoveze înțelegerea diversității culturale ca element definitoriu al identității europene se vor desfășura în mai multe locații: Centrul Național de Informare şi Promovare Turistică (Sala Sander), Sala Barocă a Primăriei și Sinagoga din Sighișoara.

Scena principal din Piața Cetății va fi de asemenea animată de 37 de ansambluri aparținând tuturor Minorităților Naționale din România. Evoluând pe aceeași scenă, acestea vor oferi momente artistice de dans și muzică inedite, care vor încânta publicul și vor oferi adevărate demonstrații de prietenie interculturală. Astfel, pe scenă vor urca toate cele 19 organizații ale Minorităților Naționale de pe teritoriul țării: albanezi, armeni, bulgari, croați, evrei, germani, greci, cehi, iatlieni, macedoneni, maghiari, polonezi, ruteni, romi, ruși lipoveni, sârbi, slovaci, turci, tătari, ucraineni. Nu vor lipsi din progam seara dedicată teatrului și expozițiile artiștilor contemporani aparținând minorităților. Piața Muzeului va fi locul de amplasare a standurilor de carte, de prezentare a comunităților etnice sau a tradițiilor meșteșugărești.

Serile festivalului ProEtnica 2019 vor fi pline de surprize plăcute. Astfel, joi, 22 august, va fi organizată o seară grecească, încheiată cu un recital susţinut de Ionuţ Galani. Sâmbătă seara vor concerta Bucharest Klezmer Band împreună cu Maia Morgenstern.

Mai multe detalii privind programul găsiți aici:

https://www.proetnica.ro/images/program/Program-ProEtnica-2019.pdf

Proiectul are alături 60 de parteneri, incluzând organizatorii, coorganizatorii, finanțatorul, partenerii, sponsorii și partenerii media. Festivalul este organizat în colaborare cu Departamentul pentru Relații Interetnice și Consiliul Județean Mureș și este finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale. Totodată, se bucură de sprijinul a numeroși parteneri: Ambasada Germaniei în România, Ministerul pentru Știință, Cercetare și Cultură al Landului Brandenburg al Republicii Federale Germania, Institutul Cultural Român, Municipiul Sighişoara, FUEN (Federal Union of European Nationalities), Institutul pentru Relații externe din Stuttgart (Institut für Auslandsbeziehungen Stuttgart), Asociaţia Divers şi PEN România.

Numărul mare de parteneri media care susțin festivalul este benefic pentru promovarea acestuia: TVR, RadioRomânia, AGERPRES, RadioSon, Taifasuri, Allgemeine Deutsche Zeitung, Hermannstädter Zeitung, Transilvania Business, Zi de zi, Punctul, Independentul Sighișorean, Cuvântul liber, Realitatea evreiască, www.agentiadecarte.rowww.vacantierul.ro, Sighișoara.travel, www.sighișoaraonline.ro, www.roportal.ro, Infosighisoara.ro. Sponsorii evenimentului sunt  Hochland, CESIRO, SEFAR, Neumarkt și CocaCola.

Festivalul ProEtnica urmărește consolidarea păcii interetnice într-o societate pluralistă și democratică, promovând dialogul intercultural și interacțiunea artistică pe plan european. În acest cadru, organizatorii evenimentului se bucură de participarea a peste 600 de reprezentanți ai minorităților naționale din România și de un public de 15.000 de vizitatori. De remarcat prezența minorității naționale a sorabilor din Germania, care dezvoltă latura internațională a festivalului.