Povestea lui Ioan Nistor – ultimul curelar din Sighisoara

0
3862
views

Sighişoara este, fără îndoială, cea mai cunoscută cetate din Transilvania. Dacă luăm în calcul faptul că este şi locuită, înţelegem şi mai bine de ce fost înscrisă pe lista monumentelor UNESCO şi de ce este atât de căutată de turişti din toată lumea. Ei bine, în vechea cetate a Sighişoarei, în turnul medieval, rece şi misterios al vechii bresle a Cojocarilor, lucrează şi acum un meşter popular, un personaj carismatic şi puternic, care aminteşte de omenii din trecut.

Ioan Nistor este, de fapt, ultimul curelar din Sighişoara şi unul dintre ultimii breslaşi din Transilvania. El nu a lăsat vechile meşteşuguri să dispară şi se mândreşte cu meseria pe care a învăţat-o şi care i-a fost lăsată moştenire de curelarii dinaintea sa. Poate că unora le este greu să creadă, dar Nistor a fost un ales. Meşterii dinaintea sa, majoritatea saşi, au fost foarte stricţi, iar meseria a fost lăsată, împreună cu tot arsenalul de unelte de care meseriaşul poate avea nevoie, doar celor mai buni dintre ucenici. Păstrarea tradiţiei în vechiul turn al cetăţii.

Să fii curelar nu e simplu, iar să duci cu tine rigorile unei meserii moştenite de la cei mai buni meşteri şi să le respecţi, poate fi cosiderat un act de curaj şi de responsabilitate. Să păstrezi tradiţiile şi să aduci îmbunătăţiri meseriei tale este şi mai mult…este vital pentru o comunitate care a învăţt să se mândrească şi să profite de pe urma specificului zonei.

Atelierul meşterului păstrează în el atmosfera vremurilor trecute. Maşina de cusut din epoca victoriană, uneltele adunate de secole, opincile noi, toate la un loc fac ca în Turnul Cojocarilor să ai impresia că ai făcut un salt în timp şi ai ajuns în Sighişoara Medievală, cea atât de frumoasă. Citeste tot articolul pe Agro TV Video Ioan Nistor – Blogdecalatorii.ro